Maďarsko se zavřelo před migranty. Částečně průchozí je jen hraniční přechod

Každý den zde tisíce lidí překračovaly brány Schengenu, nyní se hlavní přístupová trasa uprchlíků ze Srbska do Maďarska uzavřela. K železniční trati u vesnice Röszke během pondělí napochodovali vojáci a hlídky se strážními psy. Policie zde následně vytvořila kordon, natáhla dráty přes trať a kolem půl šesté v podvečer tak zablokovala dosud průchozí místo na hranici se Srbskem. Následně však dovolila menším skupinkám vstupovat do země přes hraniční přechod.

Obě strany hrají o čas, který má vypršet v úterý. Právě do tohoto dne chce Maďarsko utěsnit hranice s jižním sousedem. Uprchlíkům se tím výrazně zkomplikuje snaha proniknout na území Schengenského prostoru – zpřísněná opatření na hranicích přitom zavádí také Slovensko, Rakousko nebo Německo.

Nedělní počet příchozích běženců do Maďarska výrazně překonal předchozí denní rekord 4330, zaznamenaný o den dříve, v sobotu. Budapešť chce příval uprchlíků zastavit plotem na hranicích se Srbskem a řadou zákonných opatření, jako jsou například přísnější tresty za pašování lidí nebo trestněprávní odpovědnost za překonávání nebo poškození hraničního plotu.

Bariéry u maďarské obce Röszke
Zdroj: ČTK/AP

Server Index.hu s odvoláním na maďarské oficiální zdroje napsal, že Srbsko chtělo protlačit do Maďarska ještě během pondělka 25 tisíc až 30 tisíc běženců. Od jižní hranice s Makedonií, do níž stále proudí tisíce migrantů z Řecka, jsou prý lidé rychle převáženi na sever k maďarským hranicím.

Jen v noci na dnešek přišlo do jihosrbského Preševa během dvanácti hodin 1500 osob, což je podle sdělení srbského Červeného kříže rekordní počet. Srbská televize uvedla, že rovněž přes noc dorazilo do přijímacího tábora ve městě Kanjiža u maďarských hranic 4000 běženců, z nichž se většina hned vydala dál na cestu do západní Evropy přes Maďarsko.

Za poškození hraniční bariéry už od pondělní půlnoci hrozí vězení. Běženci proto nejspíš změní trasu. Mezi poslední, kteří stihli nehlídanými úseky projít, patří rodina z Afghánistánu. Štábu ČT přiznali, že měli celou cestu přes Srbsko naspěch. Týden nemohli opustit Řecko a tak poté přes Makedonii a Srbsko projeli bez zastavení.

„Nevěděli jsme, kdy přesně hranici zavřou. Slyšeli jsme jen, že se na to chystají,“ uvedl uprchlík jménem Moslim. Část jeho rodiny už žije v Německu. Za příbuznými, kteří do Evropy dorazili před několika týdny a měsíci, teď míří většina těchto běženců.

Střed Evropy staví hráz uprchlické vlně (zdroj: ČT24)
Maďarsko uzavírá hranice, uprchlíci ho budou patrně obcházet (zdroj: ČT24)