Smutný rekord: třicet čtyři utopených uprchlíků z jedné lodi

U břehů Řecka ztroskotala dřevěná loď s uprchlíky mířící z Turecka. V moři se utopilo 34 uprchlíků – skoro polovinu obětí tvoří děti. Podle agentury Reuters je to patrně nejvyšší zaznamenaný počet obětí z jediné ztroskotané lodi v řeckých vodách od začátku uprchlické krize.

Dřevěné plavidlo vezoucí více než 100 lidí se převrhlo u ostrova Farmakonisi v Egejském moři asi patnáct kilometrů od Turecka. Při ztroskotání zahynuly čtyři malé děti a jedenáct větších chlapců a děvčat. Podle řecké pobřežní stráže se z vody podařilo zachránit 68 lidí. Dalších 34 přeživších ze stejné lodi našli záchranáři na ostrově Farmakonisi.

Jiné plavidlo se v sobotu převrátilo u ostrova Samos – záchranáři od té doby pátrají po pěti lidech, z toho jsou čtyři děti.

Od počátku letošního roku našlo smrt ve vlnách Středozemního moře více než 2700 migrantů z celkových 430 tisíc, kteří volili tuto trasu do Evropy. Z nich 310 tisíc skončilo v Řecku. Zpravodaj agentury Reuters z ostrova Lesbos v neděli hlásil, že tam během 90 minut připlulo deset gumových člunů s utečenci. Na ostrově se teď podle odhadů nachází asi 20 tisíc migrantů.

Německá kancléřka Angela Merkelová v sobotu vyzvala Řecko, aby zlepšilo ochranu vnějších hranic Evropské unie. Vyzvala také k dialogu s Tureckem, odkud přes Řecko proudí mnoho uprchlíků pocházejících především ze Sýrie.