Letuška-muslimka odmítla servírovat alkohol. Tvrdí, že tím přišla o práci

Americká letuška hlásící se k islámu odmítla na palubě letadla servírovat alkohol kvůli své víře. Aerolinka ExpressJet ji za to propustila poté, co si jedna z jejích kolegyň stěžovala. Američanka, která hovoří o diskriminaci, nyní podala stížnost na Komisi pro rovnocenné pracovní příležitosti.

Charee Stanleyová byla zaměstnána u ExpressJet od roku 2012, následně se však rozhodla pro konverzi k islámu. Jako muslimka se bezprostředně vzdala konzumace alkoholu, posléze odmítla servírovat alkoholické nápoje cestujícím na palubě letadla. Zaměstnavatel jí zpočátku vyšel vstříc a v červnu s ní uzavřel ústní dohodu. Pokud si u ní cestující alkoholický nápoj objedná, může požádat jinou letušku, aby mu jej donesla namísto ní.

Po nějakou dobu vše fungovalo. Ovšem jen do srpna, kdy jedna z letušek podala na Stanleyovou stížnost, že neplní své povinnosti tak, jak by měla. Zaměstnankyně si měla stěžovat nejen na to, že Stanleyová odmítá servírovat alkoholické nápoje, ale i na to, že u sebe má knihu psanou „cizím písmem“ a že nosí ve službě šátek (hidžáb).

Propuštěná letuška se však rozhodla bránit. Obrátila se na Komisi pro rovnocenné pracovní příležitosti, která se celou záležitostí začala zabývat. Lena Masriová, právní zástupkyně letušky, uvedla, že její klientka byla nespravedlivě propuštěna kvůli svému vyznání. Tvrdí, že stížnost, která byla proti Stanleyové podána, měla islamofobní nádech.

„Domnívám se, že by člověk neměl být nucen vybrat si mezi svou vírou a vyděláváním peněz na své živobytí. Neměl by volit mezi jedním nebo druhým, jelikož obě dvě věci jsou důležité,“ uvedla Stanleyová na tiskové konferenci.

Vydáno pod