Soudní proces s Mubarakem odložen na pondělí

Káhira – Proces s někdejším egyptským diktátorem Husním Mubarakem pokračoval dalším přelíčením. Obžaloba ho viní z korupce a spoluúčasti na zabití účastníků protivládních demonstrací. Spolu s Mubarakem jsou obžalováni jeho dva synové, bývalý ministr vnitra a také vysocí policejní důstojníci. Proces byl obnoven po několikaměsíční pauze a konal se za zavřenými dveřmi, po několika hodinách ale bylo řízení odročeno na pondělí. K soudu přivezli 83letého muže v sanitce, již delší dobu je ve vážném zdravotním stavu.

„Obviňujeme vás, Husní Mubaraku, ze spoluúčasti na zabíjení lidí během pokojných demonstrací. Povolil jste použít zbraně a podněcoval jste policii k násilí, za druhé vás viníme z ilegálního získání pěti vil v hodnotě 39 milionů egyptských liber.“

Tato slova slyšel bývalý egyptský prezident v srpnu u káhirského soudu. Během 18 dnů masových demonstrací totiž zemřelo 850 protestujících. Za to Mubarakovi a jeho ministrovi vnitra Habíbu Adlímu hrozí trest smrti. Souzena je i šestice prezidentských poradců, jeho synové Alá a Gamál jsou zase obviněni z korupce a zpronevěry. Exprezident již všechny body obžaloby odmítl.

Předchozí soudní stání se konalo v září a pak byl proces pozastaven kvůli údajné podjatosti předsedy soudu Ahmada Rifáta a dalších dvou soudců. Právníci obětí si stěžovali a chtěli vyměnit porotu. Soudce podle nich nenechá dostatečně vyzpovídat důležité svědky, vadí jim také zákaz televizních přenosů ze síně. Jejich žádost ale byla odmítnuta.

Demonstranti umírali i po Mubarakově pádu, tvrdí obhajoba

Dnes Rifát vyslechl Mubarakovy obhájce, kteří tvrdili, že je jejich klient nevinný. Žádali také, aby bylo řízení rozšířeno na případy zabíjení, které následovalo i po Mubarakově odstoupení. To chce obhajoba využít jako důkaz neviny svého klienta. Od února při dalších demonstracích zemřelo na 100 lidí.

Soud s Husním Mubarakem
Zdroj: Ahmed Ali/AP Photo

Ačkoli bylo dnešní stání spíš formalitou, k soudu bylo přivoláno 5 000 policistů. Proces se konal v budově policejní akademie na káhirském předměstí. Přišla k ní protestovat skupina příbuzných lidí, kteří při demonstracích zemřeli. „Ten proces je fraška, je to stále stejná banda a je pořád u moci,“ volali přítomní. Vyzývali také k velké demonstraci, která by se měla konat 25. ledna, na nějž připadne první výročí zahájení revolty proti Mubarakovi. Kromě toho ale k akademii přišli i Mubarakovi stoupenci.

Mubarak je prvním prezidentem arabsky mluvící země, který po vlně protivládních povstání v oblasti osobně stanul před soudem. Ze sanitky Mubaraka přinesli do soudní budovy na nosítkách, stání se účastní na nemocniční posteli. Pod tlakem protestů prezident odstoupil 11. února, proces s ním byl zahájen 3. srpna. Exprezident je kvůli zdravotním problémům zadržován ve vazbě ve vojenské nemocnici na předměstí Káhiry.