Exploze v restauraci a ve skladu výbušnin v Indii zanechaly přes osmdesát mrtvých

Nejméně 89 lidí zahynulo, když vybuchla plynová bomba v kuchyni restaurace ve střední Indii a poté i nedaleko uskladněné výbušniny. Uvedla to indická policie.

„Restaurace se nacházela ve velmi rušné čtvrti plné lidí a mnoho klientů právě snídalo. To vysvětluje vysoký počet obětí,“ řekla místním médiím přeživší vedoucí restaurace.

Místo výbuchu se nachází nedaleko autobusového nádraží ve městě Petlávad ve státě Madhjapradéš. V důsledku výbuchů spadla podle agentury AP i střecha objektu a přes sto dalších lidí bylo zraněno. Záchranáři prohledávají trosky ve snaze najít další přeživší či těla. Poškozeny byly i okolní domy. Nejprve pracovali záchranáři holýma rukama, nakonec pátrání urychlil buldozer.

U restaurace byl sklad s trhavinami, které se používají na stavbách. „Nastal druhý výbuch, při kterém bylo více obětí a škod,“ řekl představitel místní policie. Eploze ve skladu totiž nastala ve chvíli, kdy se lidé přišli podívat, co se stalo s restaurací.

Příčina exploze se teprve vyšetřuje. Výbuchy plynových bomb pro vaření jsou v Indii kvůli nedodržování základních bezpečnostních norem časté. Avšak tak vysoký počet obětí je podle agentury AFP výjimečný. Podle Reuters se jedná o jedno z největších neštěstí v zemi v posledních letech.

Město Petlávad leží asi 310 kilometrů západně od správního střediska státu Madhjapradéš Bhópálu a zhruba 800 kilometrů jižně od indické metropole Dillí.