Po spadlém jeřábu v Mekce je více než sto mrtvých

Nejméně 107 životů si podle aktuální bilance vyžádal páteční pád jeřábu ve Velké mešitě v Mekce. Dalších 238 lidí utrpělo zranění. Informovala o tom agentura DPA. Doposud úřady udávaly nižší počet mrtvých.

Jeřáb probořil střechu slavné mešity a podle jednoho ze svědků citovaného Al-Džazírou se zřítil na třetí patro. Před páteční modlitbou byla mešita zaplněná. Jeřáb se podle saúdskoarabského úřadu civilní obrany zřítil kvůli silnému větru a dešti.

Všichni ranění byli převezeni do nemocnice. Na místě už nejsou žádné další oběti.
Suleiman al-Amr
vrchní velitel civilní obrany

Mekka se v těchto dnech připravuje na každoroční velkou pouť hadždž, která má podle islámského lunárního kalendáře začít v týdnu od 21. září, a kterou má jednou za život vykonat každý muslim. Úřady podle AFP ujistily věřící, že kvůli tragédii nezruší tradiční pouť muslimů do Mekky. Opravy Velké mešity by měly zabrat jen několik dnů. Úřady tak okolí neštěstí uzavřely, nimcéně areál mešity musí zůstat otevřený i kvůli přípravám na hadždž.

V první řadě chci vyjádřit jménem krále kondolence všem pozůstalým. Počet obětí i raněných je neúprosně vysoký. Nezbývá nám, než se modlit za jejich duše a doufat, že je Bůh přijme s otevřenou náručí a že se ranění co nejdříve uzdraví.
Khaled Al-Fajsal
princ

Loňské pouti se podle statistik místních úřadů zúčastnily více než dva miliony osob. Úřady už tehdy podle agentury Reuters omezovaly počet přítomných věřících z bezpečnostních důvodů, neboť v místě dlouhodobě probíhají stavební práce zaměřené na zvýšení kapacity mešity.

Události: Tragický pád jeřábu v Mekce (zdroj: ČT24)

V Mekce se za poslední roky stalo několik neštěstí. Dosud největší si v roce 2006 vyžádalo 350 obětí. V panice je tehdy ušlapal dav.

Vydáno pod