Házet běžencům do davu jídlo? Vždyť to jsou lidi! zlobí se rakouský politik

Spritzendorferův záznam z uprchlického tábora v Röszke (zdroj: ČT24)

Maďarská policie zahájila vyšetřování kvůli videozáznamu, na kterém se skupina migrantů v přijímacím středisku v Röszke dožaduje jídla - a policisté s rouškami na obličeji jim do davu házejí sendviče. Videozáznam zveřejnil rakouský politik Alexander Spritzendorfer s tím, že jde o nedůstojné jednání.

Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács uvedl, že záběry ukazují přijímací středisko, kde lidé tráví v „optimálním případě“ jen několik hodin, nicméně mohou tam zůstat až dva dny.

„Vidím policisty, kteří již několik měsíců plní své povinnosti, snaží se postarat o 23 tisíc migrantů. Migranti neustále přijíždějí, ale není z jejich strany vidět žádná spolupráce,“ okomentoval videozáznam Kovács. „Vidím, že se policisté snaží nastolit pořádek mezi těmi, kteří nejsou schopni stoupnout si do fronty na jídlo,“ dodal.

Záznam natočila Spritzendorferova žena Michaela Spritzendorferová-Ehrenhauserová v uprchlickém táboře v Röszke na hranici se Srbskem. Objevil se v době, kdy se množí obavy, že Maďarsko příliv obrovského množství uprchlíků pocházejících zejména z Blízkého východu a severu Afriky nezvládá. Běženci často čekají na registraci na hranicích několik dní a v místních provizorních táborech mají většinou k dispozici jen velmi základní pomoc. Například na budapešťském vlakovém nádraží poskytovali lékařskou pomoc uprchlíkům pouze dobrovolníci.

Spritzendorferová-Ehrenhauserová, která pracuje pro rakouskou katolickou diecézi v Sankt Pöltenu, sdělila, že záběry natočila, když do tábora vezli pomoc. „Bylo osm hodin a oni zrovna vydávali lidem večeři,“ popsala. „Bylo tam asi 100 lidí, kteří se snažili chytit plastové sáčky s párky… V táboře nebyli schopni to nějak zorganizovat a jednat s nimi jako s lidskými bytostmi,“ dodala.

Ještě větší odpor vzbudilo před několika dny video, na němž kameramanka maďarské televize N1TV u uprchlického tábora u města Röszke podrazila nohy uprchlíkovi s dítětem v náručí a kopala do běženců. Čtyřicetiletá kameramanka Petra Lászlóová byla propuštěna z práce, za své chování se omluvila.

Kdo nelegálně překročí hranici, bude zadržen, varuje Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán sdělil, že migranti se v minulých dnech bouřili proti maďarským úřadům, obsazovali vlaková nádraží a odmítali se registrovat. Od 15. září budou prý policisté zasahovat mnohem přísněji. Všichni, kdo nelegálně překročí hranici, budou zadrženi, dodal Orbán.

„Vzhledem k tomu, že čelíme rebelii nelegálních migrantů, policie dělá svou práci znamenitě, bez použití síly,“ prohlásil po schůzce s Manfredem Weberem, šéfem lidovecké frakce v Evropském parlamentu.

O tom, zda si Maďarsko přeje změnit svůj současný stav, kulturní nebo etnický postoj či přistěhovaleckou politiku, je na něm. V případě, že se rozhodne, že je v pořádku současný stav, pak nikdo nemá právo nám nařizovat změnu a nutit nás žít s velkou a stále rostoucí muslimskou komunitou.
Viktor Orbán

Podle Orbána, který nařídil, aby na hranicích se Srbskem vznikl proti přílivu migrantů čtyřmetrový plot, je potřeba se při řešení krize zaměřit na Řecko. „Jestliže Řecko nezvládá chránit své hranice, je třeba poslat evropské síly na řeckou hranici, aby se tam postaraly o dodržování evropského práva,“ dodal.

Maďarsko-rakouskou hranici se dál snaží překročit tisíce migrantů denně (zdroj: ČT24)