Pozorovatelé LAS jednali v Sýrii, v Homsu se demonstruje

Damašek – Desítka pozorovatelů Ligy arabských států (LAS) pro dnešek ukončila misi v syrském Homsu. Vůbec první den svého působení v Sýrii se sešli s guvernérem a navštívili jednu ze čtvrtí poznamenanou minulými násilnostmi. Budou tu dohlížet na stažení vojáků prezidenta Bašára Asada a konec násilí v zemi. V Homsu mezitím protestovalo 70 tisíc lidí. Armáda z města stáhla 11 tanků, podle opozice zde ale velká část těžké techniky zůstala a vojáci ji skryli ve vládních objektech.

Homs je jedním z center protestů proti Asadovu režimu. V pondělí tam přišlo o život přes 30 lidí. Incident je dnes hlášen z Damašku. Zemřel tam jeden student a čtyři další byli zraněni, když na ně zaútočili Asadovi stoupenci.

Pozorovatelé mají v činnosti pokračovat ve středu. Dnes si prohlédli čtvrť Báb Sbáa, sešli se tam s rodinami obětí protestů a také s osobou, která byla v minulých měsících unesena. Ve čtvrtích Báb Sbáa a Chálidíja se k dalšímu protestu sešlo až 70 000 lidí, v Ghútě se konal pohřeb jedné z obětí pondělního násilí. Když dav zamířil do centra města, snažila se ho armáda zastavit slzným plynem.

Stahování tanků z Homsu
Zdroj: ČT24

V Sýrii je od pondělí prvních 50 pozorovatelů. Vede je Súdánec Muhammad Ahmad Mustafá Dabí, podle něhož syrské úřady s pozorovateli zatím spolupracují. Podle šéfa syrské opozice Burhána Ghaljúna ale Damašek pozorovatelům neumožní prohlédnout si ulice Homsu a zejména ne čtvrť Bábá Amru. „Režim pozorovatele drží v hotelu jako rukojmí, neposkytuje jim zabezpečení ani dopravní prostředky,“ citovala Ghaljúna stanice Al-Arabíja.

Pozorovatelé doufají, že budou moci navštívit nemocnici, věznice a policejní stanice v celé Sýrii. Jeden z nich, Muhammad Sálim Kábi, řekl, že pozorovatelé chtějí využít momentu překvapení. „Dáme syrským úřadům vědět, kam chceme jet, jen s malým předstihem, takže nebude čas nás nějak přesměrovat nebo situaci na místě naaranžovat,“ řekl televizi Al-Džazíra.

Kromě Homsu chtějí pozorovatelé navštívit rovněž Damašek, Hamá a Idlib. Postupně by do Sýrie měli dorazit další pozorovatelé, celkem by jich tam mělo být až 200. Cílem jejich mise je přimět Damašek ukončit násilnosti a začít krizi řešit dialogem. Od března při protestech zahynulo podle OSN na 5 000 Syřanů.

Opozice trvá na tom, že Asad pozorovatele využije ke krytí dalších násilností. Tanky prý byly staženy z ohnisek nepokojů jako Dará a Hamá, ale po obhlídce týmem LAS se tam vrátí.

Libanon dnes rozhodl, že se pozorovatelské mise LAS nezúčastní a bude pokračovat v politice nevměšování do vnitřních záležitostí Sýrie. Libanon je rozdělen na obyvatelstvo podporující Hizballáh, který se těší podpoře Sýrie a také Íránu, a na Libanonce orientované na Západ. Libanon nepodpořil dočasné vyloučení Sýrie z LAS a zdržel se hlasování o protisyrských sankcích.

Vydáno pod