Dílčí vítězství Obamy: Horní komora dohodu s Íránem nezablokovala

Američtí republikánští senátoři nesehnali dostatek hlasů pro odmítnutí jaderné dohody s Íránem. Výsledek hlasování tak pro demokratického prezidenta Baracka Obamu představuje významné, i když zatím částečné vítězství na poli zahraniční politiky.

K zablokování dohody bylo ve stočlenné horní komoře amerického Kongresu potřeba 60 hlasů. Republikáni však shromáždili pouze 58. Zbývajících 42 hlasů přišlo z tábora Obamových demokratů nebo od nezávislých senátorů, kteří s demokraty obvykle hlasují. Čtyři demokratičtí senátoři hlasovali s republikány.

O zamítnutí dohody usilují zvláště republikánští odpůrci vstřícnějšího přístupu k tamnímu teokratickému režimu. Ve hře je stále možnost zamítnutí v dolní komoře Kongresu - Sněmovně reprezentantů. Úsilí republikánů se ale podle pozorovatelů zřejmě mine účinkem.

Mezinárodní dohoda, na které se šestice světových mocností s Teheránem shodla v červenci, umožňuje zrušit protiíránské sankce výměnou za zpomalení sporného íránského jaderného programu. Podle Izraele to však Íránu nebrání pokračovat ve vývoji atomové bomby.

obrázek
Zdroj: ČT24

Obama kritiku odmítá a tvrdí, že Írán bude podroben inspekcím. Pokud nebude podmínky ujednání dodržovat, zjistí se to. Naopak odmítnutí dohody by podle něj Íránu otevřelo cestu k rychlému získání jaderné zbraně. I přesto ale republikánští kandidáti na prezidenta slibují, že v případě volebního vítězství dohodu zruší.

  • Írán se zavázal k tomu, že o dvě třetiny sníží počet svých centrifug na obohacování uranu, a to během deseti let.
  • Samotné zásoby nízko obohaceného uranu se sníží na 300 kilogramů.
  • Inspekce OSN bude mít přístup k pravidelným kontrolám zařízení.
  • Poté, co inspektoři potvrdili dodržování dohod, byly zrušeny sankce OSN, USA a Evropské unie.
  • Více podrobností o dohodě.
Američtí senátoři schválili dohodu s Íránem (zdroj: ČT24)