Facebook vypátral oběť agresivní novinářky. Jde o syrského trenéra fotbalistů

Syrská facebooková skupina našla totožnost uprchlíka, kterému při útěku ze záchytného centra podrazila nohy maďarská kameramanka. Na sítích je v souvislosti s ním zmiňováno jméno Osama al-Abdelmohsen. Pochází prý z východosyrského města Deir Ezzor, kde trénoval tamní fotbalový klub. Incident zachycený médii vyvolal velké rozhořčení – zaměstnankyně televize N1TV přišla o práci, Abdelmohsena naopak ve facebookových vzkazech povzbuzují tisíce lidí.

Do Evropy se Abdelmohsen vydal spolu se svou rodinou. Na fotkách z chaotického útěku části běženců je zachycen hlavně se svým synem. Jiný snímek právě této dvojice, pravděpodobně z profilu Abdelmohsena, nyní s podpůrnými vzkazy obíhá sociální sítě. Není však jisté, kde byl pořízen.

Stanice N1TV má podle médií blízko k nacionalistické straně Jobbik. Šéfredaktor kanálu Szabolcs Kiskerk už dříve uvedl, že novinářku okamžitě vyhodil za „nepřípustné chování“, a tím považuje případ za vyřízený. Opoziční strany však ohlásily, že podají trestní oznámení na kameramanku, které by mohlo hrozit až pět let za mřížemi.

obrázek
Zdroj: ČT24

Incident se odehrál v úterý večer u pohraniční obce Röszke, kde v utečeneckém táboře končí migranti překračující srbsko-maďarské hranice přes železniční trať a po silnici. Místo leží asi dvě stě kilometrů od Bělehradu a 170 kilometrů od Budapešti.

Ohlas na Abdelmohsenův příběh se tak stává dalším symbolem uprchlického zmaru, podobně jako v případě snímku utonulého syrského chlapce. Série těchto fotografií šokovala svět a pro řadu lidí se stala dokladem slabé vůle při řešení utečenecké krize.