V Rusku vztyčili monumentální sochu Stalina

V Rusku se v těchto dnech po delší době objevila nová socha někdejšího bolševického diktátora Josifa Stalina. Třímetrový kolos byl odhalen na pozemcích kolchozu v povolžské obci Šelanger asi 700 kilometrů východně od Moskvy.

Budovatelé památníků chtějí odhalením sochy oživit historickou paměť ruského národa. „Není to daň módě. Ukazuje se, že v ruské společnosti stále víc lidí chová sympatie k osobě vůdce a člověka, jehož jméno bylo v minulých letech nezaslouženě pozapomenuto,“ uvedli v prohlášení ruští komunisté.

Vedení Komunistické strany Ruské federace soudí, že zájem o osobu bývalého vůdce v zemi vzrostl pod vlivem západních sankcí a hospodářských těžkostí, které v jejich důsledku Rusko postihly.

Stalinovo muzeum má „obnovit historickou spravedlnost“

Počátkem července bylo ve vsi Choroševo, ležící asi 200 kilometrů západně od Moskvy, otevřeno nové muzeum Josifa Stalina. Zřizovatelé muzea připouštějí, že Stalin i přes své zločiny zanechal v dějinách země i cosi „čirého a životaschopného“, a tak je podle nich záhodno „obnovit historickou spravedlnost“.

Muzeum se nachází v dřevěném domě, kde Stalin strávil noc na 5. srpna 1943. Podle kritiků šlo ale o jedinou diktátorovu cestu do blízkosti fronty, navíc po celou dobu byl pečlivě chráněn.

Před domkem, kde expozice ukazuje údajnou Stalinovu pracovnu, se nalézá diktátorova busta. „Stalinova busta je památník hrdinné epoše naší země,“ řekl listu Izvestija Michail Mjagkov z Ruské vojensko-historické společnosti, která se o vznik muzea postarala. „Musíme přestat svalovat na Stalina všechny naše problémy,“ usoudil ministr kultury Vladimir Medinskij, který je předsedou uvedené společnosti.

Je to rouhání, zlobí se obhájci lidských práv

Ne všichni Rusové s rehabilitací diktátora souhlasí. „Pokud jde o stalinské muzeum, mohu říci, že muzeí stalinských zločinů mohou být četné statisíce - jsou všude, kde jsou hroby obětí politických represí,“ prohlásil Michail Fedotov, který vede prezidentskou radu pro lidská práva. Nevládní organizace Memorial, známá odhalováním zločinů komunismu, označila zřizování jakýchkoliv památníků tyrana za rouhání.