Násilí na robotech kvete: HitchBOT skončil v USA bez hlavy, Peppera nakopl opilý Japonec

Spolu se zdokonalováním umělé inteligence se množí případy, kdy lidé na roboty útočí. Poslední případ se udál v Japonsku, kde opilý muž ve vzteku nakopl robota zvaného Pepper, který umí vnímat lidské emoce. K incidentu došlo v obchodě s mobilními telefony, Japonec skončil v rukou policie.

Podle vyšetřovatelů je na záběrech z bezpečnostní kamery vidět opilého muže, jak bílého plastového robota s velkýma očima kope. Prodavač vyvázl z incidentu bez újmy, robot Pepper byl ale poškozen, pohybuje se nyní pomaleji a jeho vnitřní počítačový systém je možná rozbitý.

Inteligentní Pepper je v Japonsku k dostání od června letošního roku. Vyroben byl speciálně na zakázku společnosti SoftBank Mobile a podle svých tvůrců dokáže s lidmi konverzovat, samostatně se pohybovat a vnímat lidské emoce.

Pepper umí lidi rozveselit

Na projevy člověka umí odpovědět – kupříkladu se dotyčného snaží rozveselit zahráním jeho oblíbené písničky nebo vyprávěním vtipu. Jestli reagoval na vzteklý kopanec zákazníka, ale není známo.

Případy násilí na robotech se v poslední době množí. V srpnu byl nalezen ve Spojených státech poškozený hitchBOT, robot velikosti dítěte, který vznikl jako sociální experiment v obýváku profesorů dvou kanadských univerzit. Cíl byl jasný – posadit robota k Atlantiku a zjistit, jestli se sám dostane na tichomořské pobřeží díky dobré vůli cizích lidí.

HitchBOT dopadl neslavně, v USA mu utrhli hlavu

Kanaďany nápad nadchl. S robotem s gumovými rukavicemi a holínkami se fotili na sociální sítě. HitchBOT projel národní parky, slavnost Indiánů, bavil se v baru i na svatbě a třešinkou na dortu byl čaj na rozloučenou v cílové destinaci ve slavném hotelu. Vše tak dopadlo na jedničku – stejně jako v Evropě.

Pouhé dva týdny po zahájení cesty po USA mu ale někdo utrhl hlavu a paži. Že robot ve Spojených státech skončí pravděpodobně v příkopu, předpověděl autor projektu David Harris Smith z McMasters University. „Američané říkají, že ‚tady by se to nikdy nepovedlo, protože ve Státech bychom ho hodili do příkopu nebo rozstříleli‘,“ upozorňoval odborník.

Kopance do „psího“ robota vyvolaly bouřlivou reakci

Značný ohlas vyvolalo také video z loňského roku, na němž majitel kope jednoho ze svých robotů podobajících se psům. Organizace pro práva zvířat PETA byla následně zavalena množstvím stížností.