Favorit Moskvy v podněsterských volbách propadl. Slaví Ševčuk

Tiraspol (Moldavsko) - Bývalý šéf podněsterského parlamentu Jevgenij Ševčuk podle místní ústřední volební komise zvítězil v nedělním druhém kole prezidentských voleb v Podněstří - ruskojazyčné separatistické provincii na východě Moldavska. Ševčuk, který podle konečných výsledků získal 73,8 procenta hlasů, agentuře ITAR-TASS sdělil, že jeho inaugurace se uskuteční 30. prosince.

Ševčuk nebyl považován za favorita. Jeho soupeř, úřadující šéf podněsterského parlamentu Anatolij Kaminskij podporovaný Moskvou, ovšem dostal jen 19,6 procenta hlasů. Kaminského volební štáb Ševčukovo vítězství již uznal. Podněsterská ústřední volební komise oznámila, že projednala všechny stížnosti, které na průběh hlasování obdržela, a že „neexistuje žádný důvod pro zpochybňování voleb“. „Jevgenij Ševčuk byl zvolen prezidentem Podněsterské moldavské republiky,“ uvádí se v závěrečném protokolu komise.

Komentář Ondřeje Soukupa:

„Ševčukovo vítězství se neočekávalo, protože za ním nikdo oficiálně nestál. Je to signál ze strany obyvatel, že jim současný systém přestává vyhovovat a musí se něco změnit.“

Za takzvanou Podněsterskou republiku se počátkem 90. let minulého století vyhlásil úzký pás země ležící při břehu Dněstru na východě Moldavska. Oblast má zhruba 700 tisíc obyvatel, převážně ruskojazyčných, a po násilném odtržení přežívá jen díky hospodářské i vojenské podpoře Moskvy. Žádný z pokusů o urovnání poměru vzpurné provincie s Moldavskem se zatím nezdařil. 

V prvním kole hlasování propadl dlouholetý podněsterský prezident Igor Smirnov, který se v posledních letech Moskvě znelíbil. Favorit Kremlu Kaminskij sice skončil druhý, ale v dnešním volebním kole mu ruská média dávala nemalé šance. Smirnov své stoupence vyzval, aby druhé kolo bojkotovali; jeho doporučení, aby lidé na lístcích vyškrtli oba kandidáty a vynutili si tak nové volby, ovšem respektovala jen 4,4 procenta hlasujících.

Telefonát Ondřeje Soukupa (zdroj: ČT24)

Třebaže Ševčuk nebyl považován za muže Moskvy, dal ihned po potvrzení svého vítězství najevo, že respektuje klíčový význam, jenž pro Podněstří Rusko představuje: první zahraniční cesta nového prezidenta povede do Moskvy. Tam se již šéf výboru Státní dumy pro záležitosti Společenství nezávislých států a pro krajany Leonid Sluckij nechal slyšet, že Ševčukovo vítězství nijak neovlivní ruské vztahy s Tiraspolem.