Štědrý den se slaví všude na světě jinak

Betlém - Nedílnou součástí vánočních svátků je snad ve všech domácnostech na světě rozdávání dárků. Liší se jen den, ve kterém se lidé obdarovávají. U nás si občané povětšinou Štědrý den užívají podle náboženských a světských tradic. Pro Santa Clause ale začínají hodiny plné práce teprve dnes.

Severoamerické velitelství protivzdušné obrany informovalo o tom, že Santa už vyrazil ze Severního pólu. Děti, které chtějí dostat dárky, by se proto měly řídit následujícími pravidly. „Podle předpokladů přijede Santa Claus a rychle rozdá dárky všem dětem, co v něho věří a co spí,“ podotkl americký generál Chuck Jakoby. Bubny a skoro karnevalovými tanci už včera dopoledne přivolávali Santu na Tchaj-wanu. Vánoční atmosféru pomáhal vyvolat i umělý sníh.

Vojáci v Afghánistánu slavili Štědrý den na základnách

Desetitisíce mezinárodních vojáků v Afghánistánu oslavily Štědrý den mezi svými spolubojovníky na základnách. „Je smutné být daleko od rodiny o Vánocích, ale je to tu pěkné,“ vyjádřila se příslušnice americké armády Stacie O'Renová. Křesťanské menšiny slaví i v muslimských zemích. Nejpočetnější komunita v Íránu, Arméni, si tyto dny po boku muslimské většiny pochvaluje. Situace křesťanů v Iráku je ale úplně jiná. Od roku 2003 jsou jejich kostely a obřady terčem útoků muslimských extremistů. Stovky křesťanů zemřely a desetitisíce ze země emigrovaly. Letos se kvůli bezpečnosti rozhodli odložit slavnostní obřady až po muslimské Ašuře v lednu.

Naděje a touha po míru obklopují i štědrovečerní oslavy na biblických místech v Izraeli a Palestině. Tisíce turistů přijíždějí do Betléma, i ve Vatikánu je cítit vánoční atmosféra. Na Svatopetrském náměstí byly slavnostně odhaleny obří jesličky. I vánoční oslavy v mexickém městě Oaxaca jsou v plném proudu. Hlavní náměstí se ale může pochlubit unikátní oslavou, takzvanou Nocí ředkviček. Už 114 let si toto jihomexické město uchovalo tradici zeleninových vánočních dekorací, která láká turisty až z daleké Austrálie. Tato tradice se prý vyvinula na předvánočních zelinářských trzích. Prodavači zdobili ředkve, aby přilákaly zákazníky. Lidé je pak začali používat i jako dekoraci do svých domovů.

Betlém je místem, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš. Tisíce poutníků každoročně přijíždějí oslavit Štědrý den právě sem. Letos jich dorazilo přes 120 tisíc, skoro o třetinu více než loni. Slavili společně kolem vánočního stromu na náměstí Jesliček. Jeruzalémský patriarcha tradičně sloužil i půlnoční mši v kostele svaté Kateřiny, který přiléhá k bazilice Narození Páně. Vyprošoval světu mír, stabilitu a bezpečnost zemím Blízkého východu. Lidem v Sýrii, Egyptu, Iráku a zbytku severní Afriky přál návrat ke klidu a usmíření. Mši se zúčastnil i prezident Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, kterého patriarcha podpořil v jeho úsilí o dosažení míru.