Muslimské bratrstvo se přihlásilo k pátečním útokům v Damašku

Damašek – Islamistická organizace Muslimské bratrstvo se přihlásila ke dvěma pátečním sebevražedným atentátům v Damašku. S odvoláním na prohlášení skupiny zveřejněné na internetu o tom dnes informovala agentura AFP. Z dvojího pumového útoku, který si vyžádal nejméně 44 mrtvých, syrská vláda dosud vinila teroristickou síť al-Káida. Na pohřeb obětí útoků dnes v metropoli přišly tisíce lidí.

Terčem obou pumových útoků byly budovy syrské špionáže v centru Damašku. Nejméně 166 lidí při nich podle syrských médií utrpělo zranění. Podle zahraničních agentur šlo o první podobný útok od začátku povstání proti režimu prezidenta Bašára Asada v březnu letošního roku.  

Podle fundamentalistického Muslimského bratrstva útoky provedla jedna z jeho brigád. „Při operaci provedené čtyřmi našimi sebevražednými útočníky bylo zabito a zraněno množství lidí z řad Asadova gangu,“ uvedlo podle AFP hnutí na webu. Muslimské bratrstvo, které působí i v jiných arabských zemích, bylo v Sýrii založeno již v roce 1935, v roce 1958 ale bylo rozpuštěno a je zakázané.

Způsob provedení útoků, při kterých sebevražední atentátníci zaútočili v automobilech s bombami, podle syrského ministerstva vnitra neslo znaky al-Káidy. Syrská opozice však útoky označila za záhadné, protože k nim došlo v oblasti chráněné policií, kde je pohyb civilistů podezřelý. Sýrie podle agentury DPA již začala pátrat po strůjcích útoků a svědci z metropole hlásili pouliční kontroly a zatýkání.  

Rakve obětí zahalené do syrských vlajek dnes podle agentury AP truchlící přinesli do starobylé mešity v centru Damašku. Mnoho účastníků smutečního průvodu podle agentury AP provolávalo hesla na podporu Asada.

Rada bezpečnosti OSN páteční „teroristické útoky“ odsoudila. Šéf OSN Pan Ki-mun podle agentury Reuters vyjádřil „hluboké znepokojení“ nad eskalací násilí v Sýrii a vyzval k okamžitému ukončení krveprolití v zemi.     

Během protestů proti Asadovu režimu bylo podle OSN od března zabito na 5 000 lidí. V noci na dnešek podle syrských aktivistů citovaných agenturou AFP syrské bezpečnostní síly zabily dalších nejméně šest civilistů.