Syrští atentátníci zabili přes čtyři desítky lidí

Damašek – Sebevražední atentátníci v centru syrského Damašku zabili 44 lidí a přes 100 dalších jich zranili. Podle vlády stála za útoky al-Káida. Jde o nejkrvavější atentáty od začátku revolty proti režimu prezidenta Bašára Asada před devíti měsíci. Opozice požaduje jeho odchod. Režim na potlačování protestů nasadil armádu, podle OSN už zemřelo přes pět tisíc lidí.

Terčem dvou sebevražedných pumových útoků se staly budovy syrské špionáže v centru Damašku. Jde o první podobný útok od začátku povstání v Sýrii. Očividně synchronizovanou akci provedli sebevražední atentátníci ve dvou automobilech. Jeden explodoval před centrálou syrské civilní Všeobecné zpravodajské agentury, druhý před sídlem vojenské rozvědky. Obě budovy byly poškozeny, na ulici před nimi ležela mezi rozbitým sklem a úlomky zdiva roztrhaná těla obětí.

Následky sebevražedného útoku v Sýrii
Zdroj: ČTK/AP/Muzaffar Salman

Vládní úředníci dopravili k místům explozí zahraniční novináře a útok označili za důkaz, že nynější povstání proti režimu není spontánním projevem vůle lidí, ale akcí teroristů. Syrská opozice nicméně útok označila za „záhadný“, protože k němu došlo v policejně silně chráněné oblasti, kde je jakýkoli pohyb civilistů podezřelý. Ani mluvčí syrské opozice si ale netroufl za přímého původce útoků označit režim prezidenta Bašára Asada.

Krvavá akce v Damašku se odehrála den po příjezdu předsunutého týmu pozorovatelů Ligy arabských států (LAS), kteří mají v Sýrii monitorovat dodržování dohodnutého plánu na ukončení násilností. Podle opozice mají výbuchy odradit pozorovatele od volného pohybu po ulicích syrských měst a zároveň je přesvědčit o tom, že Sýrie je obětí soustředěného útoku al-Káidy.

Sebevražední atentátníci zabili v Sýrii přes 40 lidí (zdroj: ČT24)