Legendární americké stíhačky F-16 poprvé útočily ve službách irácké armády

Americké F-16 ve službách irácké armády poprvé v akci (zdroj: ČT24)

Čtyři americké stíhačky F-16 ve službách irácké armády se poprvé předvedly v akci. Vzdušné síly států koalice proti Islámskému státu (IS) provedly desítky leteckých úderů proti pozicím džihádistů. Irák od Spojených států nakoupil celkem 36 strojů, první převzal před měsícem a půl. Irácká vláda nyní zveřejnila videozáznamy z útoků stíhaček.

„Tyto letouny jsme povolali do akce a budeme je k útokům používat dál tak, jak bude potřeba. Určitě to bude mít pozitivní dopad v našem boji proti radikálům. V posledních čtyřech dnech jsme jich podnikli patnáct. Většina z nich proběhla precizně,“ prohlásil irácký ministr obrany Chálid al-Obejdi.

Irák si F-16 ze Spojených států objednal už před lety, první ale do země dorazily až v půlce července. Američané se totiž dlouhou dobu obávali, aby stroje nepadly do rukou právě bojovníkům Islámského státu.

Ve vzdušných úderech proti Islámskému státu pokračuje i Dánsko, Austrálie a USA. Koaliční síly jen v sobotu podnikly 21 útoků na pozice islamistů v Iráku i v Sýrii. Letouny zničily například několik skladů výbušnin a ozbrojených vozidel.