Přijměte alespoň jednu rodinu, vyzval papež evropské farnosti

Papež František během modlitby na Svatopetrském náměstí vyzval evropské farnosti, náboženská sdružení a kláštery, aby se každý ujal alespoň jedné uprchlické rodiny. „Evangelium nás vyzývá k solidaritě, musíme dát uprchlíkům konkrétní naději,“ řekl papež.

Dvě rodiny migrantů v nejbližších dnech ubytují rovněž dvě vatikánské farnosti, dodala hlava katolické církve. Papež si přeje, aby se biskupové působící po Evropě zasadili o to, že v jejich diecézích výzva ohledně přijímání migrantů padne na úrodnou půdu.

Tisíce migrantů převážně z Blízkého východu a z Afriky, kteří v minulých dnech dorazili do Maďarska, se nyní přesouvají do Rakouska a odtud dál do Německa. Právě tam se chce řada z nich usadit.

Německo a Francie ve čtvrtek nařídily Evropské komisi, aby vypracovala "udržitelný a závazný" mechanismus pro přerozdělení uprchlíků mezi jednotlivými členskými zeměmi EU.

Komise již udělala to, co požaduje Berlín. Její šéf Jean-Claude Juncker ve středu představí návrh, podle kterého by si nejméně 22 zemí s celkem 400 miliony obyvatel mělo rozdělit 160 tisíc migrantů. Jde o běžence z Maďarska, Řecka a Itálie, tedy ze zemí, které uprchlickou vlnu z Blízkého východu a severní Afriky pocítily nejvíce - připomíná britský deník The Guardian.

Vydáno pod