Egypt dál likviduje Mursího odkaz: 25 lidí dostalo doživotí

Egyptský soud poslal na doživotí 25 stoupenců svrženého islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Všichni byli obviněni z vražd 15 osob a žhářství v souvislosti s vypálením kostela v roce 2013. K tomu došlo po zásahu bezpečnostních složek proti Mursího příznivcům, kteří tehdy protestovali před káhirskou mešitou Rabá al-Adavíja a na náměstí Nahda. Při likvidaci dvou protestních táborů tehdy zahynuly stovky lidí.

Soud rovněž poslal na 15 let do vězení dalších 67 obžalovaných, 27 jich obdrželo desetiletý trest. Všichni se proti verdiktu mohou odvolat. 55 z obžalovaných bylo odsouzeno v nepřítomnosti.

Krvavá likvidace dvou káhirských protestních táborů vyvolala pobouření po celém Egyptě. Začaly se šířit násilnosti a vypáleny byly desítky kostelů po celé zemi.

Muhammad Mursí zvítězil s podporou islamistického Muslimského bratrstva v roce 2012 v prvních demokratických prezidentských volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka. Po vlně protivládních demonstrací v létě 2013 ho ale svrhl vojenský puč, který vedl současný prezident Abdal Fattáh Sísí.