Snímek utonulého syrského chlapečka šokoval svět

Jestli tento snímek těla mrtvého syrského dítěte vyplaveného na pláž nezmění přístup Evropy k uprchlíkům, co tedy? ptá se britský deník The Independent nad fotografií utonulého syrského chlapečka na turecké pláži, která zaplavila sociální sítě i titulní stránky evropských deníků – stejně jako snímek tureckého policisty, který mrtvé dítě odnášel. ;crop;Upozorňujeme, že snímky v článku obsahují drastické záběry mrtvého dítěte.

Tříletý Ajlan Kurdí byl zřejmě jedním z 12 Syřanů, kteří zemřeli, když se ve středu potopily dva čluny, na nichž mířili do Řecka. Podle tureckých zdrojů bylo na jednom člunu šest lidí. Potopil se hned po vyplutí z tureckého Akyarlaru, odkud měl překonat pětikilometrovou trasu na řecký ostrov Kos. Utopili se čtyři jeho pasažéři - žena a tři děti. Dva lidé se zachránili, protože se jim podařilo doplavat zpět na břeh v záchranných vestách.

Mezi mrtvými je 35letá Syřanka Ríhána a její dva synové Ajlan a Kalib. Její manžel a otec dětí Abdalláh byl nalezen na břehu napůl v bezvědomí a byl převezen do nemocnice. Jde o kurdskou rodinu ze syrského Kobani, která je na útěku od roku 2012. Podle agentury Anadolu mají být matka a oba synové převezeni do Kobani, kde budou pohřbeni.

Upozornění: Fotogalerie obsahuje drastické záběry.

Fotografie malého Ajlana ležícího na břehu u přístavního města Bodrum se objevila v mnoha světových denících. Maličká oběť lidské katastrofy, stálo na titulní stránce britského listu The Daily Mail s fotografií odnášeného dítěte. Šokující, krutá realita evropské uprchlické krize, nazval svůj článek The Guardian, opět se snímkem Turka s chlapcem v náručí. Italská La Repubblica fotografii doplnila textem Fotografie, která otřese světem. „Co je moc, to je moc. Tyto snímky jsou děsivé. Jsou probuzením, které David Cameron potřebuje,“ řekl deníku The Independent vůdce britských liberálních demokratů Tim Farron s poukazem na politiku premiéra Camerona.

Snímek mrtvého dítěte vyvolal debatu o novinářské etice. Redakce některých listů byly proti tomu šokovat čtenáře, zatímco mnoho novinářů zastávalo názor, že je třeba veřejnost informovat o důsledcích války a o politice, která uprchlíkům ztěžuje získat azyl v Evropě. V Británii debata skončila shodou, že fotografie bude na titulních stranách a že listy budou vyzývat premiéra k akci. Americké listy chtěly snímek otisknout, avšak redakce se lišily v tom, do jaké míry má být fotografie drastická. Některé odmítly publikovat záběr, na němž je částečně vidět tvář ležícího dítěte.
Snímek vyvolal debatu o novinářské etice

V kanadském Vancouveru žije Abdalláhova sestra Teema, která emigrovala do Kanady před 20 lety. Kanadskému listu National Post řekla, že rodina prchla do Turecka a snažila se dostat do Kanady prostřednictvím soukromého sponzora. Požádala prý o azyl, ale kanadské úřady žádost v červnu zamítly s tím, že vyřizování z Turecka je příliš komplikované. "Chtěla jsem je sponzorovat a přátelé a sousedi mi pomáhali s bankovním účtem. Nedokázali jsme je ale dostat sem, proto se ocitli na tom člunu. Platila jsem jim nájem bytu v Turecku, ale se Syřany tam jednají strašně," sdělila příbuzná.

obrázek
Zdroj: ČT24

Syrští Kurdové často nemají pasy, protože syrská vláda jim je nevydává. Mají proto problém s registrací jako uprchlíci OSN a zároveň jim turecká vláda jako nezaregistrovaným uprchlíkům bez pasu odmítá vydat výjezdní víza.

V Turecku zadrželi čtyři převaděče

BBC odpoledne informovala, že v souvislosti s utonutím 12 syrských uprchlíků zadržela turecká policie čtyři převaděče, kteří zřejmě vypravili oba čluny. Byli dopadeni v Bodrumu, když se pokoušeli nastoupit na loď. Turecké úřady je viní z nelegální přepravy uprchlíků z Turecka do Řecka.

David Cameron prohlásil, že je snímkem jako otec hluboce dojat. „Británie je morální národ a my splníme naše morální povinnosti,“ uvedl bez dalších podrobností. „Měl jméno: Ajlan Kurdí. Je zapotřebí jednat. Je zapotřebí, aby se Evropa mobilizovala,“ napsal na Twitteru francouzský premiér Manuel Valls. „Je to opravdu dramatická, šokující fotografie…. je to příklad něčeho, co se opakuje již dlouho. Ve Středozemí již zahynulo příliš dětí a žen,“ řekl španělský premiér Mariano Rajoy a vyzval k řešení situace v Sýrii.

Kim Phucová na slavném snímku z vietnamské války
Zdroj: ČTK/AP/Nick Ut

„Tento snímek není urážlivý, není krvavý, není nevkusný – je to jen srdceryvné a neúprosné svědectví lidské tragédie, která probíhá často beze svědků v Sýrii, v Turecku a v Evropě,“ řekla zástupkyně šéfredaktora listu The Los Angeles Times Kim Murphyová o fotografii z turecké pláže. „Psali jsme články o stovkách migrantů, kteří zahynuli v potopených lodích a v rozpálených kamionech, ale stačil pohled na malého chlapce na pláži, aby rozsah uprchlické krize došel i těm čtenářům, kteří si ji ještě neuvědomovali,“ dodala. V debatě o vhodnosti zveřejnit fotografii mrtvého chlapečka se rovněž zmiňuje slavný snímek Nicka Uta z agentury AP, který ve Vietnamu zachytil v roce 1972 nahou popálenou devítiletou dívku Kim Phuc prchající z vesnice hořící po útoku napalmem. Snímek šokoval svět a formoval pohled světové veřejnosti na americkou válku ve Vietnamu.

Ve Středozemním moři se od roku 2011 utopilo 2000 Syřanů

Ve Středozemním moři se od začátku války v Sýrii utopilo při pokusu dostat se do Evropy přes 2000 Syřanů. Oznámila to Rada OSN pro lidská práva (HRC). Válka začala v roce 2011, stála životy čtvrt milionu lidí a vyvolala uprchlickou krizi, která nyní zasáhla také Evropu. HRC ve zprávě konstatuje, že příčinou této krize je „selhání celého světa krizi vyřešit“.

Zpráva vyzývá svět k rychlé akci na ochranu civilistů. Kritizuje rovněž všechny válčící strany za používání taktiky, která ohrožuje obyvatelstvo. Zmiňuje se zejména o dlouhodobém obléhání, kvůli němuž lidé hladoví, trpí podvýživou a nemocemi. K dopadu blízkovýchodních konfliktů na populaci vydal zprávu také Dětský fond OSN UNICEF. Konstatuje v ní, že 13,7 milionu dětí na Blízkém východě, tedy 40 procent dětí ve školním věku, kvůli válkám nechodí do škol a že je narušena celá generace v této oblasti.

Francie, Německo, Španělsko a Itálie tlačí na přehodnocení evropských azylových pravidel a spravedlivější dělení se o uprchlíky v evropské osmadvacítce. EU původně navrhovala kvóty na přijetí uprchlíků, avšak země se dohodly na přijímání běženců pouze na základě dobrovolnosti. O tématu budou znovu jednat o víkendu ministři zahraničí EU v Lucemburku.