Kim Čong-ila zřejmě čeká mauzoleum; ve vlaku nezemřel

Pchjongjang – Podobně jako jeho otec bude i zesnulý severokorejský vůdce Kim Čong-il pravděpodobně balzamován a vystaven. Jeho tělo leží nyní v mauzoleu Kamsusan v Pchjongjangu, kde byl do skleněné rakve uložen po smrti v roce 1994 jeho otec Kim Ir-sen – podobně jako v Rusku Vladimír Iljič Lenin, v Číně Mao Ce-tung nebo ve Vietnamu Ho Či Min.

Tělo Kim Čong-ila je uloženo na proskleném katafalku. Podle odborníků jej lze ve skleněné rakvi s ohledem na teplotu držet až deset dní. Stejně jako Mao, Lenin a jeho otec se tak i Kim Čong-il stane doslova ztělesněním státu: udržují jejich těla uchovaná, aby udrželi režim neporušený. Kim Čong-il už má stejně jako jeho otec polobožský status v severokorejských sdělovacích prostředcích, které mu za jeho života připisovaly téměř zázračné skutky.

Tělo „věčného prezidenta“ a „velkého vůdce“ Kim Ir-sena po jeho smrtelném srdečním infarktu v roce 1994 balzamovala skupina ruských specialistů. Prvotní proces stál milion dolarů a každý rok stojí dalších 800 000 dolarů průběžná údržba.

Davy truchlících Severokorejců
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Kimovi se už poklonil každý pátý Severokorejec

Zesnulému „milovanému vůdci“ Kim Čong-ilovi, který v sobotu podlehl infarktu, již vzdalo hold více než pět milionů Severokorejců, tedy každý pátý. Smuteční shromáždění organizovaná úřady probíhají ale i v ulicích a veřejných budovách dalších měst po celé zemi. V Pchjongjangu jsou vidět různé smuteční akce téměř na každém rohu. Pohřeb se uskuteční 28. prosince.

Lidé propukají v pláč, naříkají a buší pěstmi do chodníku. Muže i ženy smetla vlna nekontrolovatelné hysterie. Tyto scény připomínaly hromadné truchlení, jaké následovalo po smrti Kim Ir-sena v roce 1994. „Je to děsivá směsice strachu, hrůzy a obav z budoucnosti, masová hysterie a možná i opravdový žal. Poznat skutečnost je velmi těžké a myslím, že realitu nikdy nepoznáme. Existuje tu sama o sobě obrovská kulturní bariéra a je třeba mít na paměti, že tohle je režim, kde všechno, co není zakázané, je povinné, a proto je těžké zjistit, jak se doopravdy cítí,“ řekl o emocích lidí Anthony Daniels, psychiatr a spisovatel, jehož umělecké jméno je Theodore Dalrymple. V roce 1989 navštívil Severní Koreu jako člen britské delegace na Mezinárodním festivalu mládeže a studentstva. Během návštěvy prý neviděl žádný jiný projev emocí s výjimkou hromadné hysterie.

Truchlící Severokorejci se bez lékařské pomoci neobejdou
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Ovšem pro mnohé Severokorejce to mohla být skutečně přirozená reakce, míní Kerry Brown, šéf asijského programu Chatham House, protože zpráva o vůdcově smrti vyvolává otázky o jejich bezpečnosti i schopnosti přežít. Severní Korea je zemí, jejíž národ se neustále cítí být na pokraji války a pod ochrannými křídly svého dobrého a milujícího vůdce, uvedl Brown. „O skutečných pocitech Korejců ale nevíme o nic víc, než kolik toho víme o mocenských bojích mezi elitním vedením země,“ dodal.

Kim prý nezemřel ve vlaku

Čína, která je hlavním spojencem komunistické KLDR, byla o smrti severokorejského vůdce Kim Čong-ila informována údajně již v sobotu, tedy hned v den Kimova úmrtí. Zbytek světa se o smrti diktátora dozvěděl až o dva dny později prostřednictvím oficiálního oznámení Pchjongjangu. Podle Jižní Koreje také Kim nemohl zemřít ve vlaku, jak oficiálně oznámila KLDR. Jihokorejské špionážní satelity totiž odhalily, že Kimův vlak v sobotu vůbec nevyjel. Jihokorejské ministerstvo obrany dnes uvedlo, že v době, kdy severokorejský diktátor utrpěl osudný srdeční infarkt, stál jeho vlak na nádraží v Pchjongjangu.

Severní Koreu zřejmě čeká kolektivní vedení

Podle severokorejských médií Severokorejci současně s truchlením slibují věrnost předpokládanému nástupci Kim Čong-ila, jeho třetímu synovi Kim Čong-unovi. Zemi ale údajně čeká přechod od silného vedení jednoho diktátora ke kolektivní vládě. Kim Čong-un se bude o moc dělit s armádou a svým strýcem Čang Song-tchekem. Uvedl to nejmenovaný zdroj blízký Pchjongjangu a Pekingu. Švagr zesnulého Kim Čong-ila je v současnosti vnímán jako nejvlivnější osobnost v KLDR – společně se svou manželkou, Kim Čong-ilovou sestrou Kim Kjong-hi. Velmi silnou pozici ale má i vycházející hvězda severokorejské armády a v současné době její nejvyšší generál Ri Jong-ho. Armáda již slíbila Kim Čong-unovi věrnost.

KLDR řeší Kimovo nástupnictví (zdroj: ČT24)