Utekli před válkou, teď živoří na nádraží v Budapešti

Maďarská policie vyzvala uprchlíky, aby opustili náměstí před Východním nádražím v Budapešti a přesunuli se do určené tranzitní zóny. Informovala o tom maďarská média. Připravuje se údajně vyklizení oblasti. Běženci odmítají odejít a doufají, že vláda změní názor a pustí je do Německa. „Je to hrozná situace. Utekli jsme ze Sýrie před válkou. Přežili jsme, ale proč máme žít v takovýchto podmínkách tady?“ říká uprchlík z palestinského tábora v Sýrii Muhammad.

Stovky nejvytrvalejších ve středu opět demonstrovaly za volný odjezd z Maďarska. Orbánova vláda nevysvětlila, proč migranti mohli odjet vlakem z Budapešti v pondělí, v úterý nebo ve středu ale už ne. Tvrdí, že dodržuje unijní pravidla ohledně imigrace. „Běženci, kteří vstoupí na území Maďarska, se nemohou volně pohybovat po Evropské unii,“ řekl agentuře AP mluvčí vlády Zoltán Kovács.

Situace kolem budapešťského nádraží je velmi napjatá. Policisté od pondělí neustoupili ani o krok. „Situace se v průběhu dne zhoršovala. Policie zatýkala v ulicích rodiny, které odešly na nákupy. Stovky migrantů se pak pokusily zadržované zachránit,“ informoval zpravodaj ČT David Miřejovský.

Čtyři toalety na tisíce uprchlíků

U nádraží kempují podle BBC asi dva tisíce lidí. Většinou jde o celé rodiny včetně velmi malých dětí. Uprchlíci jsou vděční Maďarům i cizincům, kteří jim nosí jídlo, vodu a deky. Mimořádně kritická je hygienická situace - migranti mají k dispozici jen čtyři mobilní toalety. Štáby zahraničních televizí běžencům nabíjejí mobilní telefony.

Nyní se tu roznesla fáma, že na nádraží byl přistaven vlak, který má migranty odvézt do azylového tábora v Debrecínu. Policie už uzavírá náměstí z jedné strany, mluví k uprchlíkům v arabštině a vyzývá je, aby byli v klidu a nastoupili do přistaveného vlaku, což odmítají.
David Miřejovský
zpravodaj ČT

Policie ale podle Miřejovského později ustoupila a migranti zatím zůstávají na místě. Podle některých informací se už ale připravuje vyklizení oblasti. Večer na místo dorazili radikálové hlásící se k Jobbiku. „Začali vykřikovat maďarská nacionalistická hesla, ale uprchlíci jim nerozumí. Snažili se je překřikovat, pak tu došlo k několika menším potyčkám, ale policie skupiny rychle oddělila a teď už jsou nacionalisté na odchodu,“ podotkl zpravodaj.

U nádraží živoří také Summar s manželkou Manal a třemi syny ve věku 11, 8 a 4 roky. Oba rodiče jsou vysokoškoláci – zavřeli svoji IT společnost, vzali děti a vyrazili do Evropy před měsícem, když jejich dům v Damašku zničila raketa. Teď jsou nešťastní, že přežívají na nádraží. Utěšuje je jen fakt, že děti problémy nevnímají a náročnou cestu berou jako prázdninové dobrodružství. „Každý den hodně pláču kvůli dětem. Co udělaly, že musí takhle žít,“ podotkla Manal.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jasný cíl cesty rodina nemá. V ideálním případě plánuje návrat do rodné země, když v ní skončí válka. Teď by rodiče rádi zamířili do některé evropské země, kde se bez potíží domluví anglicky. „Ze všeho nejdřív chceme zajistit velmi dobrou budoucnost našim dětem. Všechno to děláme pro ně. Ne kvůli sobě,“ zdůraznil Summar. Rodina je přesvědčena, že maďarské úřady nedokáží situaci na nádraží vyřešit jinak, než že nakonec všem umožní odjezd ze země.

Radnice maďarské metropole se rozhodla, že vybuduje v blízkosti nádraží během dvou týdnů stanový tábor schopný přijmout na přechodnou dobu 800 až 1000 běženců. Na tento účel chtějí radní vyčlenit 373 milionů forintů (32 milionů korun).

  • Lidé, kteří se snaží uprchlíkům pomoci, se sdružují na sociálních sítích pod heslem Train of Hope - neboli vlak naděje.
Policista žertuje s uprchlíky
Zdroj: Twitter

Běženci chtějí lepší život

Letos už do Evropy dorazilo přes 300 tisíc lidí. Zhruba dvě třetiny volí trasu přes Řecko, které je po moři snadno dostupné z Turecka. Zbývající třetina pak připadá hlavně na Itálii. „Představuje to obrovský nárůst oproti loňskému roku, kdy Středozemní moře překročilo 219 tisíc lidí za celý rok,“ uvedla mluvčí UNHCR Melissa Flemingová.

Migranty vyhání z domovů válka, nestabilita i zhoršující se podmínky v uprchlických táborech v Turecku nebo Libanonu. Pro miliony lidí tam nemají kapacity. „Hledáme dobrý život. Hledáme mír. Všichni jsme lidé," prohlásil jeden z téměř dvou tisíc běženců, který se dostal v trajektu do řeckého přístavu Pireus.

Oproti loňsku jsou Maďarsko nebo balkánské země plné uprchlíků a jejich příliv nezvládají. Kritická situace je například v Makedonii. „Někteří uprchlíci tu jsou dehydrovaní, mají puchýře, trpí průjmy a jsou spálení sluncem,“ konstatoval mluvčí UNICEF Christophe Boulierac.

Nebezpečná cesta přes Středozemní moře si vyžádala tisíce obětí

Na Balkáně i jinde uprchlíků teď přibývá i kvůli tomu, že Středozemní moře je v létě klidnější a cesta bezpečnější. I tak už letos při ztroskotání zemřely tisíce lidí - naposledy jedenáct uprchlíků včetně dětí, jejichž těla vlny vyplavily na jihovýchodě Turecka.