Izrael jedná o míru už i se Sýrií

Jeruzalém - Izrael dnes překvapivě přiznal, že od pondělka vede nepřímé mírové rozhovory se Sýrií. Podle úřadu izraelského premiéra Ehuda Olmerta je prostředníkem jednání Turecko. "Obě strany ohlásily svůj záměr vyjednávat bez předsudků a otevřeně," uvádí se ve vládním prohlášení s tím, že cílem rozhovorů je dosažení mírové dohody. To potvrdil i Damašek. Izrael zároveň ujistil, že rozhovory se Sýrií nejsou vedeny na úkor mírových jednání s Palestinci. Podle tureckých zdrojů se má jednat vždy několik dní jednou nebo dvakrát do měsíce.

Izraelsko-syrské mírové rozhovory byly přerušeny v roce 2000 pro neshody kolem syrských Golanských výšin, jejichž část Izrael okupuje od války v roce 1967. Damašek všechny původní pokusy o obnovu rozhovorů podmiňoval právě navrácením Golan. Loni Olmert přistoupil také na obnovu mírového dialogu s Palestinci.

Olmert dosud kontakty s Damaškem popíral, ale připustil, že je ochoten vést mírové rozhovory se Sýrií výměnou za to, že Damašek ustoupí od svých pevných svazků s Íránem a přestane podporovat radikální skupiny, které bojují proti židovskému státu, tedy hlavně palestinský Hamas a libanonský Hizballáh.

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim dnes sdělil, že Sýrie od Izraele získala záruku o stažení Izraelců za hranici příměří z června 1967. Na Golanských výšinách žije asi 39 000 obyvatel, z nichž necelá polovina jsou obyvatelé židovských osad a zbytek jsou syrští drúzové. Rada židovských osadníků se domnívá, že Olmert nezodpovědným jednáním ohrožuje existenci Izraele, jestliže „chce vydat tak významné strategické území napospas arabské ose zla“.

Překvapivou informaci o vyjednávání se Sýrií dává agentura Reuters do souvislosti s vyšetřováním Olmertovy korupční kauzy. Premiér totiž přiznal, že od amerického podnikatele Morrise Talanského přijal finanční dary na volební kampaň, zároveň ale popřel, že by tím porušil zákon. Je ale podle svých slov připraven odstoupit, pokud bude obžalován. Jde už o páté policejní vyšetřování Olmertovy dřívější činnosti od jeho nástupu do funkce premiéra v roce 2006. V žádném z minulých případů obžalován nebyl, v pátek ho čeká druhý policejní výslech.