Při požáru činžovního domu na severu Paříže zahynulo osm lidí

Při rozsáhlém požáru v pětipatrovém činžovním domě na severu Paříže v noci na středu zahynulo osm lidí, včetně dvou dětí. Čtyři lidé skončili se zraněním v nemocnici. Oheň se rozšířil ze schodiště do bytů. Policie se domnívá, že šlo o úmyslný trestný čin, a zadržela jednoho podezřelého. Jde o nejtragičtější požár v Paříži od roku 2005, kdy v hotelu s africkými imigranty plameny zabily 24 lidí, včetně 11 dětí.

Požár vypukl kolem půl páté ranní v ulici Myrha v 18. pařížském obvodě. Dva lidé zemřeli, když se před živlem pokusili zachránit skokem z okna. Dalších šest včetně dvou dětí zahynulo uvnitř budovy. 

Požár se asi stovce hasičů podařilo uhasit kolem sedmé hodiny ráno. Z domu zachránili sedm lidí. Na místo tragédie dorazili ministr vnitra Bernard Cazeneuve, starostka Paříže Anne Hidalgová a pařížský policejní prefekt Michel Cadot. Podle Hidalgové zasáhl požár asi 15 bytů, dům byl prý v dobrém stavu.

Mluvčí ministerstva vnitra Pierre-Henry Brandet uvedl, že hasiči byli k požáru ve stejném domě přivoláni už ve 02:23. To se jim ještě podařilo hořící papíry na chodbě relativně rychle uhasit. Hlášení o požáru dostali ale znovu zhruba po dvou hodinách, uvedl velitel pařížských hasičů Gabriel Plus. „Když jsme dorazili do ulice, uviděli jsme u budov dva lidi na zemi. Dva dospělé, kteří vyskočili z okna. Okamžitě jsme se pokusili ty lidi zachránit, ale nakonec svým zraněním podlehli,“ řekl Plus.

Hlavní vyšetřovací verzí policie je úmyslný trestný čin. „Je zjevné, že když obdržíte dvě volání (o pomoc) tutéž noc, nelze ignorovat, že by mohlo jít o zločin,“ uvedl Brandet. „Děláme vše, abychom osvětlili příčiny této tragédie,“ prohlásil francouzský prezident Francois Hollande. Odpoledne policie na základě výpovědí svědků a záběrů kamerového systému zadržela asi 30letého muže, který „mohl být přítomen na místě požáru“. Údajně měl u sebe zapalovač a za sebou asi dvacet kriminálních činů, spojených především s drogami. Není ale vyloučeno, že žhářů mohlo být i více.

Nejhorší pařížský požár za posledních deset let (zdroj: ČT24)

Vyhořelá budova stojí ve čtvrti, kde žijí převážně lidé pocházející z Afriky a muslimové. V posledních letech se sem ale stěhuje čím dál víc bohatších mladých Francouzů a ve čtvrti údajně narůstá napětí. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by útok měl rasistický nebo protiislámský motiv.