V Rakousku obvinili Čecha z převaděčství. Hrozí mu až deset let

Rakouské úřady kvůli převaděčství obvinily občana ČR. V červenci ho místní policie zastavila a nalezla v jeho voze 37 uprchlíků. Muži údajně hrozí trest odnětí svobody až deset let. S informací přišel server Echo.24, který cituje české velvyslanectví ve Vídni.

Mladík ve věku mezi 20 a 25 lety si prý již vyslechl obvinění a nyní se nachází ve vyšetřovací vazbě v dolnorakouské metropoli Sankt Pölten. Podle svého advokáta se prý k činu přiznal, podle českého konzulátu však zřejmě nebude souzen na svobodě. Zatím prý není jasné, zda byl součástí organizované skupiny, nebo zda jednal sám.

Podle zástupkyně české ambasády Lucie Steinichové odsoudily rakouské úřady nedávno dva maďarské převaděče k jednomu a ke dvěma letům nepodmíněně. „Soud přihlédnul k okolnostem převozu, mimo jiné k tomu, že překupníci běžencům dávali najíst a napít. Dělali i zastávky. V návaznosti na tragédii z minulého týdne se dá ale očekávat, že se tresty za pašování zpřísní,“ citoval server zástupkyni velvyslanectví.

Policie zadržela další podezřelé kvůli udušeným migrantům

Minulý čtvrtek našla rakouská policie na dálnici nedaleko maďarských hranic chladírenský vůz s mrtvolami 71 uprchlíků. Ti se pravděpodobně udusili. V souvislosti s případem zadrželi maďarští a bulharští policisté už přinejmenším sedm lidí. Rakousko v reakci na tragédii zpřísnilo kontroly na východních hranicích i boj proti převáděčství.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jednoho z nově zadržených odchytla na základě evropského zatykače bulharská policie. „Nyní musí bulharské úřady provést řízení o vydání osoby,“ uvedla mluvčí rakouského státního zastupitelství Verena Strnadová. Druhou osobu zadrželi policisté v Maďarsku. Národnost zadržených, ani den, kdy k jejich zajištění došlo, Strnadová neupřesnila.

V rukou policie už dříve skončilo pět podezřelých: tři Bulhaři a jeden Afghánec jsou od soboty v maďarské vyšetřovací vazbě, o uvalení vazby na čtvrtého podezřelého Bulhara požádalo státní zastupitelství v jihomaďarském Kecskemétu v pondělí. O těchto pěti mužích maďarská justice hovořila jako o malých rybách v převáděčském gangu.

Policie ráno informovala, že při ohledání mrtvých těl nalezla několik cestovních pasů a dalších dokladů. „Ještě zdaleka to ale neznamená, že známe jejich identitu. Není totiž zcela jisté, že se jedná skutečně o jejich dokumenty,“ uvedl policejní mluvčí Gerald Pangl. Už dříve Rakousko uvedlo, že se s největší pravděpodobností u obětí jedná o občany Sýrie.