Rusko vyzvalo NATO k vyšetření smrti civilistů v Libyi

New York – Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin označil tvrzení Severoatlantické aliance, že její bombardování v Libyi nemělo za následek smrt civilistů, za nepravdivé. Rusko proto vyzvalo NATO, aby vyšetřila úmrtí civilistů, kteří v souvislosti s aliančním bombardováním v Libyi zemřeli.

Čurkin podle svých slov požádal NATO, aby připravilo konečnou zprávu pro Radu bezpečnosti OSN o svých aktivitách v Libyi. Aliance ale bohužel dodala pouze část zprávy, spíše povrchního charakteru, která nebyla příliš informativní. Rusko v tomto měsíci Radě předsedá a Čurkin pro novináře uvedl, že hodlá diskutovat téma civilních obětí při projednávání tématu Libye ve čtvrtek. Jak konstatuje agentura AP, americká, britská a francouzská mise při OSN bezprostředně na tuto žádost neodpověděly.  

Sedmiměsíční letecká kampaň v Libyi výrazně přispěla k postupu povstalců a jejich snaze o svržení diktátora Muammara Kaddáfího. Samotná aliance operaci hodnotí jako triumfální. Kritici, mezi nimi Rusko, Čína a Africká unie, ale tvrdili, že NATO v Libyi zneužilo mandát daný rezolucí Rady bezpečnosti OSN o bezletové zóně a ochraně libyjského obyvatelstva k nastolení změny režimu.

Podle Čurkina je tvrzení, že NATO nezpůsobilo žádné oběti na životech nedůvěryhodné a také nepravdivé. Považuje to za kruté a cynické vůči lidem, kteří přišli o dům, jejich příbuzní byli zabiti a trpí stigmatizací, neboť je sousedé podezřívají, že byli stoupenci Kaddáfího, když byly jejich domy bombardovány.   

Ruský velvyslanec vyjádřil naději, že OSN bude schopná pečlivě vyšetřit civilní oběti bombardování NATO, pokud to sama aliance neučiní. Čurkin rovněž kritizoval generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna za podporu postoje aliance o nulových obětech na životech.

Během kampaně NATO, která skončila 31. října absolvovala letadla NATO 26 tisíc letů, včetně 9600 útočných misí. Zničila přes 1000 tanků, vozidel a zbraní.