V Bělorusku se preventivně zatýkalo

Minsk - Běloruská policie dnes „preventivně“ zadržela asi 50 opozičních aktivistů z obavy před masovými demonstracemi, které minský disent svolal na dnešní večer, informuje na svém webu polská Gazeta Wyborcza s odvoláním na běloruské nezávislé internetové portály. Protest měl být připomínkou prvního výročí mnohatisícového shromáždění v centru Minska, jehož účastníci loni protestovali proti zmanipulovaným prezidentským volbám. Jejich vítězem se tehdy už počtvrté stal Alexandr Lukašenko.

Náměstí v centru Minska od odpoledních hodin střežily silné policejní oddíly, boční ulice zahradily policejní autobusy. Policisté na hlavním Náměstí nezávislosti v zárodku potlačili několik pokusů o demonstraci a zadrželi asi 50 lidí. Razie podle agentury BelaPAN probíhaly i v několika minských kostelech, kde se věřící shromáždili k modlitbám za propuštění politických vězňů.

Do jednoho z nich na mši přišli diplomaté ze zemí Evropské unie a ze Spojených států. Kněz prý vyšel z kostela a pozval dovnitř ty demonstranty, které policie nezadržela.

Dnešního protestu se zúčastnily i aktivistky známého ukrajinského spolku Femen, které prosluly svými provokačními happeningy v řadě evropských zemí. Polonahé Ukrajinky si za místo protestu vybraly vchod do hlavní centrály běloruské KGB v Minsku, kde s obnaženým poprsím vykřikovaly hesla proti Lukašenkovi. Přihlížející policisty protest natolik šokoval, že se neodhodlali k zásahu. Zatčena byla jen kameramanka hnutí Femen, australská novinářka Kitty Greenová.

Volby doprovázely početné demonstrace

Lukašenkovo vítězství v loňských volbách doprovázely v Minsku i několika dalších městech nebývale početné demonstrace. Policie zadržela asi 600 lidí a téměř padesát z nich pak postavila před soud. Mezi zatčenými bylo pět neúspěšných prezidentských kandidátů, z nichž tři byli odsouzeni k nepodmíněným trestům až šesti let vězení. Dva z nich - Mikalaj Statkevič a Andrej Sannikav - jsou ve vězení dosud.

Brutální zásah proti demonstrantům vyvolal protesty v zahraničí, kromě Evropské unie a USA měla proti postupu policie námitky i Moskva. Západní státy pak vyhlásily sankce proti běloruským soudcům, policistům a režimním novinářům. Vyhlásily obchodní embargo proti několika běloruským státním firmám a vedoucím politikům zakázaly vstup na území USA a EU.

Mezi zadrženými je i Rymaševski

Mezi dnes zadrženými osobami je i šéf běloruské křesťanské demokracie Vital Rymaševski, který loni proti Lukašenkovi neúspěšně kandidoval a za účast v loňské demonstraci je v podmínce. Rymaševského policisté v civilu zadrželi před vchodem do jeho domu ještě před tím, než se mohl k demonstrantům připojit. „Všechno bylo jako loni, znovu se nepředstavili a vtáhli mě do toho samého autobusu,“ popsal Rymaševski, jak vypadalo jeho dnešní zadržení. „Jediný rozdíl byl v tom, že byli méně brutální, nebili mě po hlavě,“ dodal. Na policii prý strávil skoro pět hodin připoutaný k lavičce.

Několik známých disidentů, například předsedkyni hnutí Malady front Anastasiji Palažankovou nebo vůdce Jednotné občanské strany Anatola Ljabedzku, policie zablokovala v jejich bytech a zakazuje jim vycházet.