PODÍVEJTE SE: Japonci zlevňují olympijský stadion

Japonská vláda schválila úsporný plán na vybudování nového stadionu pro olympijské hry v Tokiu v roce 2020. Sedmdesát metrů vysoká budova ve tvaru cyklistické helmy vyvolala nevoli kvůli příliš vysokým nákladům.

Mezinárodní soutěž o návrh nového národního stadionu vyhrála se svým futuristickým designem renomovaná britská architektka Zaha Hadidová, která v minulosti navrhla mimo jiné halu pro vodní sporty na londýnskou olympiádu v roce 2012.

Původní rozpočet se však výrazně zvýšil. Stadion aspiruje na nejdražší sportovní arénu na světě. „Překvapilo mě to. Ptal jsem se sám sebe, jestli jsem dobře slyšel,“ uvedl architekt a vedoucí konkurzní komise Tadao Ando.

Japonci zlevňují olympijský stadion

Po kritice veřejnosti proto japonská vláda sáhla k úsporám. Stadion, na němž se uskuteční atletické soutěže a slavnostní zahájení a zakončení her, by měl být postaven za 155 miliard jenů, tedy zhruba 30 miliard korun.

Rozpočet na jeho výstavbu byl snížen z 252 miliard jenů, tedy 50 miliard korun, o dvě pětiny. To zároveň předpokládá snížení divácké kapacity z 80 na 68 tisíc míst.

Šetření odnesla především střecha, která teď bude jen nad tribunami pro diváky. Stavba začne v prosinci příštího roku, hotova musí být v lednu 2020.