Přiznání po letech: Autor slavného Šakala byl britský tajný agent

Britský spisovatel Frederick Forsyth byl přes 20 let agentem britské rozvědky MI6. Autor proslulého špionážního románu Den pro Šakala svou činnost v tajné službě veřejnosti odhalil v nové autobiografii The Outsider: My Life in Intrigue. O možném působení 77letého Forsytha v řadách tajných služeb se spekulovalo už dlouho – mimo jiné i díky realistickému vykreslení světa agentů v jeho špionážních románech. Forsythova autobiografie by se měla na pultech britských knihkupců objevit v září.

„Napsala se řada vzpomínkových knih, odtajnili se přísně tajné protokoly. Už neexistuje ani Východní Německo, ani Stasi, ani KGB, ani Sovětský svaz,“ zdůvodnil spisovatel rozhodnutí odhalit svou minulost v rozhovoru poskytnutém deníku Sunday Times. „Komu by to mohlo uškodit?“ dodal.

Tajná služba Forsytha, který působil mimo jiné jako novinář pro BBC či agenturu Reuters, kontaktovala poprvé na konci 60. let, když informoval z Nigérie o tamní občanské válce. Během posledního roku války (1970) posílal jednak zpravodajství do médií, tak i informace „svému novému příteli“. MI6 chtěla především vědět, zda ve válce opravdu umírá tolik dětí. „Ministerstvo zahraničí popíralo, že by tam umíraly děti, a nadšeně podporovalo diktaturu v Lagosu. Byla to paradoxně právě MI6, kdo na to měl jiný názor,“ říká Forsyth. Neviděl prý nic špatného na tom, že potvrdil, že „děti v Biafře umírají jako mouchy“. Bylo to kontroverzní, ale netýkalo se to bezpečnosti naší země, říká Forsyth.

Později se prý zúčastnil misí například do bývalé britské kolonie Rhodésie, do Jižní Afriky či do někdejší Německé demokratické republiky.

Forsyth pro BBC: Bylo těžké říct "ne" (zdroj: ČT24)

„Tehdy bylo celkem běžné, že dobrovolníci pro svou vlast dělali některé věci, nevnímali jsme to jako něco divného,“ uvedl Forsyth s tím, že za svou práci nedostával žádné peníze. Jistou formou odměny mu prý byla možnost zavolat lidem z rozvědky, aby s nimi konzultoval části svých románů. Dali mu telefonní číslo, na které měl zavolat. Řekli mu: „Pošli nám ty stránky a my je zkontrolujeme. Když to bude příliš choulostivé, požádáme tě, abys nepokračoval.“ Odpověď ale prý většinou zněla „OK, Freddie!“

Forsyth prodal kolem 70 milionů knih, řada z nich byla zfilmována. Nejznámějším Forsythovým dílem je Den pro Šakala z roku 1971, který vypráví příběh nájemného vraha, jenž má za úkol zlikvidovat francouzského prezidenta Charlese de Gaulla. V Československu román vyšel v překladu v roce 1975. Další autorovy bestsellery jsou například Spis Odessa (1972) či Žoldáci (1974). Jeho poslední román vyšel v roce 2013 pod názvem Seznam smrti.