Kvůli 71 mrtvým uprchlíkům zadrželi už pátého podezřelého

V Maďarsku byl v noci zadržen pátý podezřelý v souvislosti s vyšetřováním čtvrtečního nálezu 71 těl pravděpodobně udušených migrantů v nákladním automobilu odstaveném u rakousko-maďarských hranic. Zatčený je Bulhar. Rakousko mezitím zesílilo kontroly automobilů u své východní hranice, protože by se v nich mohli ukrývat uprchlíci. Nepůjde ale prý o obnovu hraničních kontrol.

První čtyři podezřelí byli zadrženi ve čtvrtek. Tři z nich jsou také bulharské národnosti, čtvrtý je Afghánec. V sobotu na ně soud v maďarském Kecskemétu uvalil vazbu v délce jednoho měsíce. Učinil tak s ohledem na „mimořádnou závažnost zločinu" i kvůli riziku jejich útěku. Maďarská justice předpokládá, že dosud zadržení jsou jen malými rybami v gangu pašeráků lidí. Jde o majitele chladírenského vozu, ve kterém byly desítky mrtvol, nebo o řidiče. Čtveřice podezřelých ale obvinění z pašování lidí odmítá.

Rakouští patologové mezitím pokračují v ohledávání těl, které našli v odstavené dodávce. První závěry potvrzují, že se běženci udusili. Chladírenský vůz neměl žádné větrání a uvnitř se na metru čtverečním tísnilo pět lidí.

Rakousko vyslalo do Maďarska ještě vlastní tým vyšetřovatelů. Zároveň už požádalo Maďarsko o vydání podezřelých. Maďarské úřady je vyšetřují kvůli pašování lidí, zatímco jejich podíl na smrti běženců v tuto chvíli vyšetřují rakouské úřady. Pokud by pitva ukázala, že uprchlíci byli mrtví už před převozem do Rakouska, ujaly by se stíhání v první linii maďarské úřady.

Rakousko kvůli uprchlíkům zesiluje kontroly u východní hranice

Rakousko zesiluje kontroly automobilů v blízkosti své východní hranice. Podle ministryně vnitra Johanny Miklové-Leitnerové přitom nejde o obnovu hraničních kontrol, ale o policejní kontroly vozidel, v nichž by se mohli ukrývat uprchlíci převádění přes hranice. Od nedělního večera budou u východních hranic po neurčitou dobu zastavována a kontrolována větší vozidla s možnými skrýšemi pro běžence. Kontroly mají být prováděny v součinnosti s bavorskými, maďarskými a slovenskými úřady.

Opatření by mohlo mít za následek komplikace v dopravě a vytváření kolon. V zájmu záchrany lidských životů a potírání zločinného pašování lidí je ale třeba se s dočasnými omezeními dopravy smířit, uvedla rakouská ministryně. „Zločinní převáděči budou v Rakousku odhaleni a skončí za mřížemi," uzavřela.

Události: Příliv migrantů nezpomalila ani tragická smrt 71 z nich (zdroj: ČT24)

Do převádění uprchlíků je zapojen kdekdo

Záznamy maďarské policie z posledních dnů dokládají rozsah a národnostní různorodost lidí zapojených do převádění uprchlíků. V neděli maďarská policie zastavila rumunský kamion a v nákladovém prostoru našla 41 natěsnaných běženců. Rumunský řidič byl zatčen. V sobotu byl u Budapešti zadržen Litevec, jenž ve svém vozidle převážel 12 Syřanů. Rovněž v sobotu byl na dálnici mezi Budapeští a Vídní zatčen rakouský občan převážející pět Syřanů a Polák se sedmi Syřany v automobilu s francouzskou poznávací značkou. V pátek byli chyceni tři Maďaři, kteří měli v dodávce 17 Syřanů; dalších 69 Syřanů a 12 Iráčanů policie našla na polní silnici na jihu Maďarska ve třech vozidlech s italskými poznávacími značkami a srbskými řidiči.

Maďarsko na hranici se Srbskem dokončilo stavbu plotu, od něhož si slibuje zastavení přílivu migrantů do země. Táhne se podél celé 175 kilometrů dlouhé hranice, podle ministerstva obrany ho už jen zbývá vyhnat do plánované výšky čtyř metrů.

Slovenská policie zmařila několik pokusů o převoz migrantů

Také slovenští policisté zadrželi o víkendu několik pašeráků lidí, včetně ženy, která se pokoušela přes slovenské území převézt z Maďarska 29 Syřanů včetně deseti dětí. Auto mělo polskou poznávací značku a řídila ho Maďarka. Přes Česko měla namířeno do Německa.
V sobotu večer zadržela hlídka v okrese Nové zámky další podezřelé auto, v němž dvojice Maďarů převážela 29 Syřanů a jednoho Libyjce. Zadrženým převáděčům hrozí trestní stíhání, migranti mají být vráceni do Maďarska.

Viceprezident slovenské policie Ľubomír Ábel nevyloučil, že po tragédii 71 uprchlíků se nyní převáděči raději rozhodli pro tranzit přes Slovensko.

Papež František při nedělní modlitbě Anděl Páně
Zdroj: Reuters/Max Rossi

Papež po tragédii běženců vyzval k potírání pašování lidí

Papež František vyzval věřící ke spolupráci při potírání zločinu pašování lidí. Zároveň se pomodlil za 71 běženců, jejichž těla byla tento týden nalezena v automobilu převáděčů v Rakousku. Papež vybídl lidi shromážděné na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu, aby se s ním tiše pomodlili za běžence, kteří umírají „na svých hrozných cestách“.

František se modlil k Bohu, aby „nám pomohl účinně spolupracovat při bránění těmto zločinům, které urážejí celou lidskou rodinu“. Zároveň vyzval mezinárodní společenství, aby podniklo kroky pro zastavení násilí a zneužívání moci. Papež mimo jiné poznamenal, že mezi obrovským množstvím uprchlíků hledajících bezpečí jsou také křesťané prchající před pronásledováním v Iráku, v Nigérii i jinde.

Německo chce co nejrychleji omezit příliv ekonomických migrantů

Německá vláda chce co nejrychleji omezit příliv ekonomických migrantů. "Abychom mohli pomáhat těm, kteří jsou v nouzi, musíme těm, kteří v nouzi nejsou, říkat, že u nás nemohou zůstat," prohlásila kancléřka Angela Merkelová. Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére zdůraznil, že současný nápor běženců nedokáže Německo v dlouhodobějším horizontu zvládat. Společně se svými protějšky z Francie a Británie požádal o svolání mimořádné schůzky unijních ministrů vnitra a spravedlnosti k migrační krizi. Schůzka se uskuteční 14. září v Bruselu.

Angela Merkelová na dni otevřených dveří v úřadu spolkové kancléřky
Zdroj: Hannibal Hanschke/Reuters

Ministři ve společném prohlášení vyzvali k urychlenému vytvoření seznamu tak zvaných bezpečných zemí původu. Kromě toho naléhají, aby byla do konce roku uvedena do provozu plánovaná přijímací centra pro uprchlíky v Itálii a v Řecku.