Zamíří pašeráci lidí po zpřísnění kontrol v Maďarsku na sever?

Maďarská dálnice M1 - hlavní trasa pašeráků lidí (zdroj: ČT24)

Nejen hlavní spojnicí mezi západní Evropou a Balkánem, ale nově i hlavní trasou pašeráků lidí se stala maďarská dálnice M1. Na 171 kilometrech mezi Budapeští a rakouskou hranicí projede každý den na sto tisíc vozidel. Zpravodaj ČT tu za pouhých pět minut napočítal 36 dodávek, nákladních aut či menších kamionů. Právě v jednom takovém se ve čtvrtek našlo na odstavném pruhu v Rakousku 71 mrtvých běženců. Do země pod Alpami zřejmě vozidlo dorazilo právě z Maďarska.

Nákladní vozidla projíždějící po M1 mají registrační značky mnoha zemí. Častější jsou zahraniční než maďarské, především pak z Rumunska, Bulharska nebo Německa. Právě ty teď budou po čtvrteční tragédii policisté v Maďarsku a v Rakousku daleko častěji kontrolovat.

Z poslední dálniční křižovatky v Maďarsku vede hlavní trasa do Rakouska, druhá přes Slovensko do Česka. Kvůli zvýšení počtu silničních kontrol u jižních sousedů Česka teď mohou převaděči ve větší míře zamířit severním směrem. I tam už ale policie oznámila, že svou pozornost zaměří právě na dodávky a malé nákladní vozy. Provoz je ale tak silný, že není možné zkontrolovat náklad všech projíždějících aut.

Dálnice M1 začíná na západním okraji Budapešti, pokračuje kolem měst Tatabánya, Győr a Mosonmagyaróvár na hranici s Rakouskem.

Během tří dnů zadrželi v Maďarsku 18 rumunských převaděčů

Osmnáct Rumunů zadržely od středy maďarské úřady kvůli podezření, že převáděli migranty. Jedním ze zadržených je prý i řidič vozu, který havaroval na dálnici M5 u města Kiskunfélegyháza v jižním Maďarsku. Auto prorazilo svodidla a převrátilo se. Při nehodě se podle maďarské policie zranilo deset z 18 uprchlíků, kteří byli v nákladovém prostoru. Všichni údajně pocházeli ze Sýrie. Sám jednatřicetiletý rumunský řidič z místa nehody utekl, policii se ho ale podařilo posléze vypátrat. Pomoc uprchlíkům přivolal až jeden obyvatel nedaleké vsi Kunszállás, který narazil na zraněného a zmateného muže z osádky vozu.

Rakouské úřady očekávají, že v nadcházejících dnech se počet běženců přicházejících do země přes Maďarsko zvýší. Policie v Burgenlandu, který s Maďarskem sousedí, a také ve Štýrsku a Korutanech proto dostane posily.

Maďarsko nyní dokončuje plot podél své 175 kilometrů dlouhé hranice se Srbskem, přesto do země dál denně proudí tisíce běženců na takzvané balkánské trase. Podle nejnovějších údajů imigračního úřadu požádalo v srpnu o azyl v Maďarsku zatím 38 912 lidí. V červnu jich přitom bylo 16 578. Letos policie zadržela na maďarsko-srbské hranici více než 140 000 běženců.

Předseda parlamentní frakce vládnoucí maďarské strany Fidesz Gergely Gulyás obvinil Evropskou unii z toho, že provádí „nezodpovědnou politiku pobízení ekonomických migrantů, aby zamířili do Evropy za lepší budoucností“.

Maďarsko chce vytvořit u hranic se Srbskem tranzitní zóny

Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána předloží příští týden parlamentu ke schválení soubor 13 novel zákonů reagujících na současnou uprchlickou krizi. Součástí opatření proti ilegální imigraci bude údajně i vytvoření tranzitních zón podél maďarsko-srbské hranice či možnost vyhlášení výjimečného stavu v případě masového přílivu běženců. 

Uprchlíci na srbsko-maďarské hranici
Zdroj: Marko Djurica/Reuters

V tranzitních zónách u jižních hranic by měly fungovat zadržovací tábory, které by bylo možné opustit jen směrem do Srbska. Migranti a uprchlíci by v nich museli zůstat do doby, než by skončilo jejich azylové řízení. Právě zrychlení azylového řízení na několik dní by mělo být další součástí navrhovaných změn. Novela zákona o obraně země by měla umožnit zapojení armády do ostrahy hranic. Vláda by k němu ale přistoupila pouze v krajním případě, vojáci by u sebe prý navíc neměli mít smrtící zbraně.

Fidesz se chystá novelizovat i trestní zákoník. Trestným by se mohlo stát například i ničení pohraničního plotu, s přísnější penalizací by v případě schválení zákona museli počítat převaděči. Úřady by jim také mohly zabavit peníze získané pašováním lidí. Sami ilegální imigranti by mohli být vypovězeni ze země. Žádné z chystaných maďarských opatření není podle Gulyáse v rozporu s mezinárodním právem. V platnost by měl balíček vstoupit už v polovině září.