Očima reportéra ČT: Krejčíř se stal v JAR synonymem pro Česko

Těžkooděnci se samopaly, tajná služba sledující každý pohyb a napjatá atmosféra. Tak to vypadalo podle redaktora ČT Jiřího Hynka u jihoafrického soudu s Radovanem Krejčířem. „Lidi přitahuje příběh jakéhosi Čecha, který přijel a ovládl místní podsvětí. Je to bohužel synonymum pro Českou republiku,“ poznamel Hynek. Soud v JAR už uznal uprchlého Čecha vinným v případu pokusu o vraždu, únosu a pokusu o držení drog.

Na novináře čekala v soudní síni přísná pravidla. S někým hovořit bylo pro média prakticky nemožné. „Policisté z tajné služby byli rozesazeni po celé soudní místnosti. Když se člověk pohnul, tak ho sledovali a napomínali,“ popsal Hynek s tím, že to rozhodně není v zemi běžná praxe.

Krejčíř byl zatčen před dvěma lety – už tehdy to vzbudilo poprask. V médiích vykreslili uprchlého Čecha jako bosse podsvětí.

Soud byl tehdy dokonce vyklizený, což by se u nás nemohlo nikdy stát. Policie měla obavy, že by mohlo dojít k nějakým atentátům.
Jiří Hynek

Krejčíř si na nezájem médií nemůže stěžovat, řada novinářů soud sleduje přímo na místě. Celý proces natáčí jihoafrická televize SABC. „Krejčíř je v JAR stále velmi populární téma. Natáčel jsem u něj v ulici, kde byly transparenty s vydáním deníku o odsouzení,“ popsal Hynek. Když místním řekl, že je z Česka, reagovali prý „á, Krejčíř“.

Hynek měl nedávno dvě příležitosti s Krejčířem osobně hovořit. „Nejprve to bylo, když byl odsouzen. Podařilo se mi přeskákat soudní lavice a dostat se přes ochranku. Řekl, že lež a nenávist zvítězily nad pravdou a láskou,“ uvedl žurnalista.

Redaktor ČT Hynek: Atmosféra u soudu s Krejčířem byla napjatá (zdroj: ČT24)

Podruhé to bylo ve chvíli, kdy Krejčíř mířil k soudu o kauci. „Od začátku jsem říkal, že je to konspirace proti mé osobě. Ozval se nám teď svědek, podle kterého si (soudce) Lamont před verdiktem stěžoval, že ho tlačí, abych byl shledán vinným," řekl České televizi. Podmínky ve vězení jsou podle něj dobré.

To, co se v JAR dělo v posledních letech, zarazilo i místní média. Zemřelo asi 15 lidí z podsvětí, navíc to byli bossové. Místní novinářka mi řekla, že od chvíle, kdy se Krejčíř dostal za mříže, je podsvětí klidné.
Jiří Hynek

Redaktor mluvil jako jeden z mála i s místním prokurátorem. „Ptal se mě, jak to vypadá v České republice. Krejčíř si totiž neustále stěžuje, že tu byl politicky pronásledovaný, a pokud by se vrátil, tak ho tu ten systém zavraždí. Vysvětlil jsem, že je to běžná obhajoba. Když někdo uteče, tak mluví o tom, že tu byl politicky pronásledován,“ vzpomíná Hynek. Prokurátor prý připustil, že by se přijel do České republiky podívat.

V Česku bude mít brzy premiéru film Gangster Ka volně inspirovaný právě příběhem Radovana Krejčíře. „Myslím, že je z toho (Krejčíř) hodně naštvaný, nejen z filmu, ale i z knížky. Nerad mluvím o tomto filmu v souvislosti s Krejčířem, protože to je v podstatě fikce. Sice je to na motivy jeho příběhu, reálně ale jeho příběh neodráží. I tak ho to ale zasáhlo, protože má pocit, že tu vzniká něco bez něho, možná by se na tom chtěl i nějakým způsobem podílet,“ míní redaktor. Krejčíř prý už v minulosti zmiňoval, že by bylo dobré natočit film. Celý proces by ovšem chtěl mít pod kontrolou, což je nereálné, doplnil Hynek.

obrázek
Zdroj: ČT24

Výši trestu soudce oznámí v září

Krejčíř byl minulý týden v Jihoafrické republice vůbec poprvé odsouzen. Do země přijel před sedmi lety a je zde souzen ve čtyřech různých případech. Soud v prvním verdiktu uvedl, že Krejčíř je vinný z únosu, pokusu o vraždu a také z pokusu o přechovávání narkotik. Jeho blízký spolupracovník Desai Luphondo byl uznán vinným z přechovávání drog. Oba vinu i nadále popírají.

O výši Krejčířova trestu se má rozhodovat 11. září. Krejčířův advokát Piet du Plessis řekl, že se jeho klient hodlá po vynesení trestu odvolat.

Do JAR přesídlil Krejčíř ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jižní Africe, kde je spojován s řadou zločinů, požádal o azyl, což ale komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Ve vlasti byl mezitím odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.