Na Manningových počítačích se našly tajné dokumenty

Washington - Ve Spojených státech pokračuje soud s Bradleym Manningem, vojákem obviněným z předání desítek tisíc tajných materiálů americké vlády organizaci WikiLeaks. Armádní vyšetřovatel potvrdil, že na dvou počítačích, se kterými Manning pracoval, se našly stažené tisíce citlivých souborů. Část dnešního jednání soudu, které pokračuje už čtvrtým dnem, ale bylo uzavřeno pro veřejnost s odůvodněním, že se projednávají utajované informace. Uzavření jednání kritizovali aktivisté, kteří před základnou Fort Meade manifestují na Manningovu podporu.

Expert na počítačovou kriminalitu David Shaver zkoumal dva Manningovy pracovní počítače z doby, kdy působil v Bagdádu. V jednom z nich se našly důkazy, že někdo víc než stokrát použil při vyhledávání klíčová slova WikiLeaks a Julian Assange, tedy jméno zakladatele serveru, který poté tajné depeše zveřejnil. 

Analytik navíc našel v pracovních počítačích amerického vojína Bradleyho Manninga více než 10 tisíc diplomatických kabelogramů a citlivých informací. Armádní analytik soudu rovněž řekl, že má důkazy o tom, že někdo počítač používal ke stahování dokumentů ve zjevné snaze přemístit je. Při dnešním křížovém výslechu ale Shaver připustil, že některé z diplomatických depeší neodpovídaly žádným z dokumentů, které zveřejnil server WikiLeaks. Expert to vysvětlil tak, že dokumenty byly poškozené a bylo je možné otevřít jen speciálními nástroji. Podle něj se WikiLeaks zřejmě kvůli tomu rozhodl materiály nevyužít.

Manning čelí 22 bodům obžaloby. Nejvážnějším z nich je obvinění ze spiknutí s nepřítelem, za které mu u vojenského soudu hrozí až doživotní vězení.