Nový rekord: Do Británie dorazilo za rok třikrát víc uprchlíků, než sliboval Cameron

Do Británie dorazil rekordní počet uprchlíků (zdroj: ČT24)

Rekordních 330 000 přistěhovalců přišlo za dvanáct měsíců od loňského března do Velké Británie. To je zhruba o sto tisíc víc než v předchozím období. Premiér David Cameron přitom už před pěti lety slíbil, že sníží roční počet nových imigrantů pod hranici 100 tisíc. Marně se tak snaží dokázat, že jeho přistěhovalecká politika je účinná.

V předchozím srovnatelném období přišlo do Británie 236 000 lidí. Padl tak i rekord z let 2004 až 2005, kdy za dvanáct měsíců do Británie dorazilo 320 000 imigrantů. „Tato čísla jsou velkým zklamáním,“ připustil v reakci na oznámení statistického úřadu ONS náměstek ministra vnitra pro imigraci James Brokenshire.

Konzervativní vláda nyní zavádí tvrdší postupy vůči přistěhovalcům. Jako součást nového imigračního zákona má od podzimu například hrozit až půl roku vězení, pokuta a zabavení výdělku ilegálním imigrantům, které v Británii přistihnou při výdělečné činnosti. „Pokud tu jste nelegálně, zasáhneme a zabráníme vám pracovat, pronajmout si bydlení, otevřít si bankovní účet či řídit vůz,“ uvedla v úterý vláda.

Každý osmý obyvatel Velké Británie se narodil jinde

Statistický úřad také uvedl, že každý osmý z nynějších obyvatel Británie se narodil v cizí zemi, zatímco ještě v roce 2014 to byl jeden z 11. „Tato čísla ukazují, že Británie nemá hranice a že vláda je naprosto bezmocná,“ komentoval zprávu šéf protievropské a protiimigrační strany UKIP Nigel Farage.

Zvyšování počtu přistěhovalců trápí mnoho dalších evropských zemí, především poté, co v posledním období přichází na starý kontinent stále více běženců z válkou zasažených zemí jako Sýrie či Irák. Do Británie se už tradičně snaží dostat tisíce migrantů loděmi či tunelem pod Lamanšským průlivem z francouzského přístavního města Calais.