Protesty v Kazachstánu se šíří do dalších měst

Almaty – Protesty v těžařské oblasti jihozápadního Kazachstánu se rozšířily z Džanaödzenu do dalších míst. Od pátku zemřelo podle agentury Reuters 12 osob a asi 100 je raněno. Prezident Nursultan Nazarbajev vyhlásil v sobotu na jihozápadě mimořádný stav. Dnes se protest rozšířil do střediska Mangyšlacké oblasti, do města Aktau.

V pátek v Džanaödzenu přišlo o život 11 lidí, v sobotu večer byl v obnoveném protestu ve vesnici Šetpe zabit další člověk. Dle Reuters je téměř 100 osob raněno. Ochránci lidských práv tvrdí, že mrtvých je od pátku až 70 a zraněných přes 500. Všechny protesty spojuje nespokojenost zaměstnanců těžařských firem s pracovními podmínkami a propouštěním.

Dnes ráno se asi 500 demonstrantů sešlo na hlavním náměstí města Aktau, které má 160 tisíc obyvatel. Demonstranti čelí silné jednotce pořádkové policie. Jeden z nich řekl, že byl propuštěn po 20 letech práce. „Byl jsme svářečem a přišel jsem o oko,“ sdělil tento 58letý muž. Vydělával prý měsíčně ekvivalent 16 tisíc korun, ale teď je zcela bez příjmu. Lidé v Aktau chtějí, aby vláda z Džanaödzenu odvolala vojsko.

Nepokoje v Kazachstánu
Zdroj: ČT24

Mimořádný stav tam platí od soboty až do 5. ledna. Nazarbajevův dekret nedovoluje stávkovat a pořádat protesty, omezuje pohyb osob v okolí města a omezuje vstupy do něj. Zakázáno je také noční vycházení.

Páteční násilí vyprovokovali někdejší zaměstnanci státní petrochemické firmy KazMunaiGas, které společnost v létě propustila kvůli stávkování. O práci tehdy přišlo téměř 1 000 lidí. Zaútočili na budovu městské správy a také na sídlo těžařské společnosti Uzenmunaigas, která je divizí KazMunaiGasu. Zapálili budovu správy, hotel i sídlo Uzenmunaigasu. Zničen byl i soukromý majetek.

V sobotu pak skupina podporující nároky lidí z Džanaödzenu zastavila u vesnice Šepte vlak se 300 cestujícími a zapálila lokomotivu. V Šepte tito lidé, jež úřady označují za chuligány, zapálili vánoční strom, rozbíjeli výkladní skříně a házeli na policisty zápalné bomby.

Vydáno pod