Jedno z pandích mláďat uhynulo

Washingtonská zoo truchlí, jeden z pandích novorozenců uhynul

Ošetřovatelé z washingtonské zoo museli sdělit světu smutnou zprávu - jedno z pandích dvojčat, která se narodila o víkendu, nepřežilo. „S lítostí oznamujeme, že menší z mláďat zemřelo,“ oznámila zoo na Twitteru.

Samice pandy velké Mei Xiang porodila dvě mláďata v sobotu navečer. Podle ošetřovatelů byla zranitelná s ohledem na jejich velikost, ale narodila se zdravá. Zástupci zoo v polovině týdne uvedli, že malé pandy jsou silné a nejsou důvody k obavám.

Menší z mláďat najednou přestalo přibírat na váze

Samici prý nechávali vždy jen jednu pandu, o druhou se v tu chvíli starali, aby toho na ni nebylo moc. Stav menšího z dvojčat se ale přesto začal zhoršovat. „Okamžitě jsme si všimli, že menší mládě nepřibírá na váze, je slabší a má potíže s dýcháním,“ konstatoval hlavní veterinář Don Neiffer. „Přes veškeré úsilí ze strany našich specialistů jsme nemohli nic změnit,“ podotkl veterinář.

Není jasné, jestli samice udělala něco špatně, zdůraznila náměstkyně ředitele Brandie Smithová s tím, že Mei Xiang je 1500 krát větší než její mládě, takže pro ošetřovatele bylo nemožné sledovat jeho pohyb 24 hodin denně.

Mei Xiang byla uměle oplodněna směsí spermií dvou samců pandy velké, čínského samečka Chuej-chuej a Tian Tiana z washingtonské zoo. Zatím se neví, kdo z nich je otcem. Je rovněž možné, že každé mládě má jiného otce.

Samice už dříve porodila dvě živá mláďata, samečka Tai Shan v roce 2005 a samičku Bao Bao v roce 2013. Tehdy porodila i další mládě, rovněž samičku, ale dvojče přišlo na svět už mrtvé.

Dvojčata mají i v Číně

Minulý čtvrtek se poprvé ukázala lidem desítka malých pand, které se narodily v jihovýchodní Číně. Jsou staré od jednoho týdne do dvou měsíců. A i mezi nimi jsou dvojčata, která mají podle odborníků větší šanci přežít právě v zajetí, protože ve volné přírodě dává matka často mléko pouze jednomu z mláďat a druhé proto nezřídka umírá.

Zdroj: Isifa/Rex Features
Autor: Quirky China News

Panda velká patří mezi nejohroženější živočišné druhy. Jejich přirozeným domovem je několik horských hřebenů v centrální Číně. V současnosti jich podle dostupných informací ve volné přírodě žije kolem 1600, dalších asi 300 jich je v zajetí, převážně v Číně. Pro pandy je typická velmi slabá porodnost.