Káhira se bouří - proti volbám, vládě, násilí…

Káhira – V Káhiře dnes druhým dnem pokračovaly střety mezi demonstranty a bezpečnostními silami, které si už podle ministerstva zdravotnictví vyžádaly nejméně devět mrtvých a více než 300 zraněných. Vládní represe sílí, soudí agentura AP s poukazem na to, že vojáci dnes na ulicích tloukli před svědky a kamerami i ženy. Demonstranti protestovali proti dosavadnímu průběhu egyptských voleb (trvají od listopadu do ledna) a vojenským represím nového režimu. Premiér Kamál Ganzúrí označil nynější nepokoje za kontrarevoluci.

Vojáci a policisté od včera rozháněli lidi demonstrující od listopadu před sídlem vlády. S odvoláním na očité svědky AP uvedla, že vojáci zadrželi některé lidi, které poté mučili i pomocí elektrošoků. Podle jiného svědectví jednu ženu voják fackoval a nutil ji, aby se omluvila za účast v protestu.

Násilí vyprovokovalo zbití jednoho z demonstrantů zaznamenané na kameru a šířené sociální sítí internetem. Ganzúrí dnes připustil, že 18 zraněných bylo zasaženo střelnou zbraní, ale tvrdil také, že vojáci ani policisté pušky nepoužili. Ujistil rovněž, že na demonstranty nebudou střílet ani v budoucnu.

Tahrír nepřístupný

Po několika hodinách nočního klidu bylo ráno násilí obnoveno, stovky demonstrantů přišly vyzbrojeny hořlavými bombami, vojáci holemi. Lidé, kteří kempovali od konce listopadu poblíž sídla vlády na protest proti jmenováním Ganzúrího do čela vlády, museli své stany opustit.

Sídlo vlády se nachází nedaleko náměstí Tahrír, centra jarních i pozdějších nepokojů. Policie se proto snaží zabránit rozšíření protestů právě na toto centrální místo Káhiry, a ulice zablokovala dráty a zátarasy. Policisté a vojáci hází na demonstrující ze střech kamení, takže mnozí z účastníků protestu měli na hlavách helmy.

Zásah egyptské policie proti demonstrantům
Zdroj: ČT24

Ganzúrí: To není revoluce, to je kontrarevoluce

Ganzúrí prohlásil, že lidé, kteří se snaží dostat na náměstí nyní, „nepatří k revoluční mládeži“, jež tam protestovala na jaře. „To není revoluce, ale kontrarevoluce,“ řekl. Vidí za ní lidi, kteří si nepřejí dobro Egypta.

Násilí v Egyptě se obnovuje v době parlamentních voleb, rozdělených do etap a trvajících od listopadu do ledna. V dosavadních kolech zjevně vedou islamisté nad liberály. Při jarních nepokojích zemřelo na 800 lidí, když byly protesty obnoveny těsně před zahájením voleb v listopadu, zemřely další čtyři desítky lidí.