Volby v Gruzii narušila přestřelka na hranici s Abcházií

Tbilisi - Gruzie dnes v předčasných volbách volí nový parlament. V průzkumech vede prozápadní Sjednocené národní hnutí prezidenta Michaila Saakašviliho, opozice ale už předem varuje před falšováním výsledků a svolala na dnešní večer demonstraci. Dnes rovněž ohlásila zastřelení jednoho ze svých aktivistů na západě země poblíž hranice s odštěpeneckou Abcházií.

Na hranici mezi Gruzií a její separatistickou provincií Abcházií došlo podle ruských médií k přestřelce. Údajně se do ní zapojili gruzínští vojáci a abcházská milice. Podle mluvčího gruzínského ministerstva vnitra prý abcházské síly zranily několik gruzínských voličů, kteří jeli z Abcházie do Gruzie hlasovat v dnešních parlamentních volbách. Do přestřelky se zapojily i gruzínské zvláštní jednotky a abcházská milice. Na místo byly vyslány i ruské jednotky, které v oblasti působí jako mírové síly.

Ve volbách se o přízeň voličů ucházejí tři koalice a devět stran 

Do voleb jde 12 subjektů - tři koalice a devět stran. Vedle Saakašviliho vládnoucího hnutí může do boje zasáhnout především opoziční koalice devíti stran, která kandiduje pod názvem Sjednocená opozice-Národní rada-Nová práva v čele s Levanem Gačečiladzem.

Lednové předčasné prezidentské volby, které vyhrál Saakašvili, prohlásila opozice za zfalšované a po demonstracích si nakonec vynutila ústavní změny, které ulehčují politickým stranám dostat se do parlamentu. Ke zvolení nyní stačí každému subjektu překonat hranici pěti procent hlasů. To by se mohlo ještě podařit nedávno založené Křesťanskodemokratické alianci bývalého programového ředitele populární televize Imedi Giorgiho Targamadzeho, Straně práce Šalvy Natelašviliho a Republikánské straně, která byla původně součástí hlavní opoziční koalice. Velkou ranou pro opozici bylo únorové úmrtí Badriho Patarkacišviliho, který financoval opoziční kampaň proti Saakašvilimu a opozici pomáhal i jako spoluvlastník Imedi.

Jednokomorový parlament má 150 poslanců volených na čtyři roky. Z toho je polovina volena proporcionálním způsobem z kandidátek politických subjektů a polovina v jednomandátových obvodech většinovým systémem.

Demokratická opozice sice se Saakašvilim sdílí stejné hodnoty, například demokracii, odpor k Rusku a orientaci na Západ, a chce zachovat směřování Gruzie, ale bez současného prezidenta. V zemi žije 45 procent obyvatel pod hranicí chudoby a Saakašvili se snaží znovu získat podporu ohlašováním nových sociálních programů. Musí také čelit separatistickým tendencím autonomních republik Abcházie a Jižní Osetie, které tíhnou k Rusku. Nedávno vyhrocené vztahy mezi Ruskem a Gruzií dospěly do bodu, kdy se na obou stranách objevila válečnická rétorika. Značnou nevoli Moskvy navíc vzbuzuje snaha Gruzie o vstup do NATO.

  • Levan Gačečiladze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/229/22801.jpg
  • Michail Saakašvili autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/35/3475.jpg