Hledání ztracené důvěry - ve Fergusonu ruší sporné zatykače

Nový soudce v americkém městě Ferguson, dějišti někdejších rasových nepokojů, zrušil všechny sporné zatykače vydané před lednem letošního roku. Zatykače, které se týkaly především černochů, soudy vydávaly i tehdy, pokud například hříšníci nezaplatili pokutu za špatné parkování. Uvedl to web BBC.

"Těmito změnami by měl pokračovat proces obnovení důvěry v soud a díky těmto změnám dostane mnoho obyvatel možnost začít s čistým štítem," zdůvodnil své rozhodnutí nový soudce Donald McCullin. Ten nahradil Ronalda Brockmeyera, který rezignoval kvůli kritické zprávě amerického ministerstva spravedlnosti. Dokument mimo jiné konstatoval, že policie se na černochy cíleně zaměřuje a že soud k černošským obyvatelům města přistupuje mnohem tvrději než k bělochům.

McCullin uvedl, že obžalovaní, kteří se zodpovídají z menších deliktů, dostanou možnost své prohřešky napravit v rámci alternativních trestů, aby nemuseli do vězení. Soud jim podle McCullina nabídne splátkové kalendáře a veřejně prospěšné práce.

Tento měsíc si Ferguson připomněl rok od smrti černošského mladíka Michaela Browna, jehož zastřelení bělošským policistou vyvolalo celonárodní protesty. Vzpomínkové akce opět přerostly v násilnosti, které vyústily ve vyhlášení mimořádného stavu.

Během protestu lidé znovu volali po tvrdém postihu policistů, kteří si údajně za cíl svých agresivních akcí vybírají příslušníky rasových menšin. Situace ve městě se po několika dnech opět uklidnila.

  • K incidentu došlo devátého srpna 2014 v americkém státě Missouri. Policista Darren Wilson na ulici zastřelil neozbrojeného osmnáctiletého Michaela Browna. Těsně předtím se měl zaplést do loupeže v obchodě, o tom ale policista Wilson neměl vědět.
  • Existovaly dvě základní verze, s nimiž strany při popisování události operovaly.  Obhájci rodiny Michaela Browna tvrdí, že chlapec byl zabit, když měl ruce nad hlavou. Policista ale trval na tom, že ho mladík napadl.
  • Pietní shromáždění za památku mrtvého Browna záhy přerostlo v nepokoje. Už o dva dny později docházelo k rabování, žhářství, ničení majetku i napadení policisty. Jedenáctého srpna začala FBI s vyšetřováním, Wilson byl postaven mimo službu. Celonárodní pieta se konala třináctého srpna.
  • Velká porota později rozhodla ve prospěch Wilsona – nenašla pro obvinění policisty dostatek důkazů. K dispozici měla svědectví více než šedesáti osob, výpovědi však byly často protichůdné.
Vydáno pod