První průzkum: Tsiprasova Syriza vyhraje o vlásek, třetí je Zlatý úsvit

Řecko zřejmě čeká v září napínavý souboj. Z prvního průzkumu pro místní média vyplývá, že rozdíl mezi dosud vládnoucí levicovou Syrizou a opoziční Novou demokracií bude v předčasných volbách minimální. Premiér Alexis Tsipras oznámil demisi minulý týden. Řeky nejprve dovedl k referendu, v němž odmítli podmínky mezinárodních věřitelů, načež se sám podepsal pod ještě tvrdší dohodu.

Podle údajů agentury Interview by se do parlamentu mohlo dostat celkem devět stran. Syriza má podporu 24 procent dotázaných, zatímco opoziční Nové demokracii by dalo hlas 22 procent.

Volební klání by mohlo být napínavé do poslední chvíle - navzdory minimálnímu rozdílu získaných hlasů totiž vítěz získává bonus 50 poslanců, tudíž nejsilnější postavení v parlamentu. Daný poměr ale první straně nezajistí nadpoloviční většinu mandátů ve 300členném parlamentu, takže bude opět nutné sestavení koaliční vlády.

Bronz? Vypadá to na neonacisty ze Zlatého úsvitu

Na třetím místě mají opět skončit neonacisté ze Zlatého úsvitu s šesti procenty hlasů. V těsném sledu za nimi jsou s 5,5 procenta liberálové ze strany Potami. Následují se 4,5 procenta komunisté, socialisté a nově vzniklá strana Levicová jednota, která se kvůli svému odporu vůči dohodě s mezinárodními věřiteli odštěpila od formace Syriza.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nově by poslance získal doposud okrajový Svaz centristů se čtyřmi procenty hlasů a nad hranicí volitelnosti by se v parlamentu udrželi s 3,5 procenta preferencí i nacionalističtí Nezávislí Řekové, kteří se stranou Syriza byli v dosavadní vládní koalici.

Před druhými předčasnými volbami v zemi zveřejnil již jeden průzkum německý list Bild, který přiznal větší rozpětí mezi stranami Syriza a Nová demokracie. Na třetí místo umístil liberály, na čtvrté Levicovou jednotu a až na páté neonacisty.

Odstupující premiér: Potřebujeme od voličů silný mandát

Tsipras demisi zdůvodnil tvrzením, že kabinet vyjednáním podmínek nového záchranného programu s mezinárodními věřiteli vyčerpal svůj mandát z předchozích předčasných voleb, které se konaly letos v lednu. Nyní prý potřebuje od občanů silný mandát, aby mohl vést jednání o restrukturalizaci řeckého dluhu. Odpovědnost za demisi podle Tsiprase nesou ti poslanci Syrizy, kteří v nedávné době hlasovali proti kabinetu.

Levicový premiér, jenž se dostal do čela vlády po volebním vítězství v lednu, přiznal, že se mu nepodařilo dosáhnout cílů ani dohody s mezinárodními věřiteli, kterou si jeho strana vytyčila. Zároveň ale tvrdil, že to bylo to nejlepší, čeho šlo ve vyjednávání dosáhnout. Novou tříletou dohodu o záchranném programu bude podle něj nutné dodržet. Jejím konečným cílem je nezávislost země na věřitelích.

Voliči prý musí nyní posoudit, zda je nynější dohoda dostatečná k tomu, aby zemi vyvedla ze závislosti na vnější pomoci provázené tvrdými ekonomickými reformami.

Vydáno pod