Nové centrum má bojovat proti neonacistům

Berlín – Němci otevírají nové centrum pro boj s pravicovým extremismem. To by mělo sdružovat policisty spolu s bezpečnostními službami, což by mělo přispět ke koordinaci boje proti neonacistům. Nové centrum vzniká poté, co skupina pravicových radikálů zabila nejméně 9 lidí po celé zemi, byli to vždy cizinci a případům se říká „kebabové vraždy“.

V novém centru pro boj s pravicovým extremismem budou zástupci 16 spolkových zpravodajských služeb a policejních sil. Budou dohromady sdílet informace o jednotlivých případech po celé zemi, stejně jako zpravodajské analýzy a další informace, které jsou při pátrání a vyšetřování důležité. 

Německem letos otřásl případ skupiny neonacistů z východoněmeckého Zwickau, kterým se připisují takzvané kebabové vraždy. V letech 2000 až 2007 měli zavraždit osm Turků, jednoho Řeka a navíc i jednu policistku. Policisté ale vražedné komando odhalili teprve teď. Právě proto se teď na ně snáší kritika, že dopadení vrahů trvalo zbytečně dlouho. Ve vazbě jsou už čtyři podezřelí, dva další spáchali sebevraždu. 

Německo chystá kvůli sérii neonacistických vražd další preventivní opatření včetně vytvoření databáze nebezpečných pravicových extremistů. Někteří politici hovoří o případném zákazu krajně pravicové neonacistické Národnědemokratické strany Německa (NPD).

Rozhovor s Jaroslavem Šonkou (zdroj: ČT24)