V americké zoo se narodila pandí dvojčata

Ve washingtonské zoo se v sobotu narodily dvě pandy, pohlaví zatím chovatelé neurčili. Druhé z později narozených mláďat je v inkubátoru. Matkou je slavná panda Mei Xiang, která už dříve přivedla na svět dva živé přírůstky. Samice byla tentokrát uměle oplodněna směsí spermií dvou samců. Podle agentury Reuters vrhla sedmnáctiletá panda mláďata v rozpětí několika hodin.

První mládě se narodilo v 17:34 východoamerického času (23:34 SELČ) a druhé o zhruba čtyři a půl hodiny později ve 22:07 (4:07 SELČ). „Všichni jsme uchváceni z toho, že Mei Xiang porodila. Mládě je zranitelné a malinké, ale my víme, že Mei je skvělá matka,“ řekl ředitel zoo Dennis Kelly po prvním porodu.

Mei Xiang už dříve porodila dvě živá mláďata, samečka Tai Shan v roce 2005 a samičku Bao Bao v roce 2013. Tehdy porodila i další mládě, rovněž samičku, ale dvojče přišlo na svět už mrtvé.

Mei Xiang byla tentokrát uměle oplodněna směsí spermií dvou samců pandy velké, čínského samečka Chuej-chuej a Tian Tiana z washingtonské zoo. Personál zoo ponechává pandě a jejím potomkům soukromí, zasáhl by pouze, pokud by nastaly náhlé komplikace.

Jsme opravdu šťastní, ale musíme být také velmi opatrní. Nezapomněli jsme, jak jsme v roce 2012 ztratili pandí mládě po šesti dnech od narození. Tak si držme palce. Je to teď pro mládě kritické období.
Dennis Kelly
ředitel Smithsonian National Zoo ve Washingtonu
Ultrazvuk pandích dvojčat ve washingtonské zoo
Zdroj: Reuters

Dvojčata mají i v Číně

Vedle toho se ve čtvrtek poprvé ukázala lidem také desítka malých pand, které se narodily v jihovýchodní Číně. Jsou staré od jednoho týdne do dvou měsíců. A i mezi nimi jsou dvojčata, která mají podle odborníků větší šanci přežít právě v zajetí, protože ve volné přírodě dává matka často mléko pouze jednomu z mláďat a druhé proto nezřídka umírá.

Panda velká patří mezi nejohroženější živočišné druhy. Jejich přirozeným domovem je několik horských hřebenů v centrální Číně. V současnosti jich podle dostupných informací ve volné přírodě žije kolem 1600, dalších asi 300 jich je v zajetí, převážně v Číně. Pro pandy je typická velmi slabá porodnost.