V Makedonii a Srbsku jsou už tisíce uprchlíků. Pokračují na západ

Makedonci po několikadenních střetech na hranicích vpustili na své území až 2000 uprchlíků. Ti se snaží přeplněnými autobusy a vlaky dostat do Srbska, aby mohli pokračovat dál na západ. Do Srbska za jediný den přejelo už více než 5000 migrantů. Příliv uprchlíků zažily znovu i Atény, kam z řeckých ostrovů dorazilo 2500 lidí.

Těžkooděnci, kteří poslední dny bránili uprchlíkům ve vstupu do země, včera večer bez vysvětlení odešli. Na své území vpustili asi 2000 běženců. Úřady vydávají migrantům hromadně povolení k tranzitu.

Museli jsme přejít hory, trvalo to asi šest hodin. Ale jsme tady. To násilí policie bylo příšerné.
Barri
uprchlík ze Sýrie

Do autobusů se protlačili jen ti nejdravější

Tisíce uprchlíků zaplnily nádraží v městě Gevgelija ležícím u hranic Makedonie a Řecka. Všichni se chtěli co nejdříve dostat do vlaků a autobusů, které by je odvezly k srbským hranicím, další pomyslné bráně do západní Evropy.

Migranti vzali makedonské hranice útokem, překračují je po stovkách (zdroj: ČT24)

O to, kdo se dostane do autobusů, sváděli uprchlíci boje, popisuje zpravodaj ČT David Miřejovský. Jak dodává, autobusy byly sice posíleny, ale zdaleka nestačí všem, kteří by se chtěli k srbským hranicím dostat. Na cestě tak v noci pokračovali jen ti nejsilnější, většinou mladí muži. Ve městě zůstaly převážně rodiny s dětmi nebo starší lidé.

Aby se uprchlíci nestali obětí převaděčů, zavedla vláda jednotné ceny za dopravu z jihu až k hranicím Srbska. Jízdenka na vlak stojí 10 euro, na autobus 12 euro a taxi pro čtyři lidi vyjde na 100 euro.

Uprchlíci protrhli makedonské hranice
Zdroj: Reuters

Do Srbska za 24 hodin dorazilo už přes 5000 běženců. Nevylučuje se, že se dav přistěhovalců brzy odkloní ze Srbska směrem do Chorvatska a Rakouska. V Maďarsku se totiž dostavuje několikametrový plot proti migrantům.

obrázek
Zdroj: ČT24

Uprchlíci trpí nedostatkem vody a jídla

Migranti se na hranici mezi Řeckem a Makedonií v předchozích dnech nahromadili poté, co makedonské úřady začaly redukovat průjezd jejich územím na 2000 osob denně. Po sobotním incidentu, kdy ve velkém zmatku prorazilo kordónem policistů několik stovek až tisíc běženců, je podle agentur AP a Reuters cesta opět volná.

Dneska je to v Makedonii velmi těžké. Žádný spánek, žádné jídlo.
Bahaara (příjmení neuvedl)
uprchlík ze syrského Damašku

„Přes den je tady víc než 40 stupňů, v noci teploty klesají k nule. Běženci na sobě mají jen promoklé oblečení, v noci mrznou. Potřebují lékařskou péči, nemají jídlo ani vodu, takže jsou hladoví a žízniví. Snažíme se poskytnout léky, jídlo a nějaké pokrývky aspoň matkám s dětmi, aby vůbec přežily noc," uvedl Jasmin Redzepi z humanitární organizace Legis.

Hranice Makedonie volně překročily stovky uprchlíků (zdroj: ČT24)

Do Atén svezl obří trajekt 2500 uprchlíků z ostrovů

Obří trajekt Eleftherios Venizelos převezl z řeckých ostrovů do Atén dalších zhruba 2500 uprchlíků převážně ze Sýrie. Jde tak už o třetí plavbu trajektu ve službách řeckých úřadů, která má ulevit ostrovům zaplaveným migranty, kteří přicházejí přes Turecko.

Podle deníku Kathimerini vyzvedlo plavidlo běžence ze čtyř ostrovů na východě Egejského moře. Z Kosu se přepravilo do řecké metropole 628 lidí, z Lerosu 967, ze Samosu 796 a z Kalymnosu 75.

Syrský chlapec po příjezdu trajektu s uprchlíky do přístavu poblíž Atén
Zdroj: Stoyan Nenov/Reuters

V přístavu Pireus u Atén úředníci a pracovníci humanitárních organizací poskytli přistěhovalcům zejména poradenskou pomoc. Cizinci se potřebují mimo jiné zorientovat v dopravní situaci. Prakticky všichni se snaží co nejrychleji přesunout k severním hranicím s Makedonií, kudy vede takzvaná balkánská cesta do západních zemí.

Dál do Evropy zřejmě zamíří i  zhruba 4400 migrantů, které během jediného dne v Libyjských vodách zachránila italská pobřežní stráž. Uprchlíci míří hlavně do Německa, Nizozemska, Norska nebo Švédska.

Německo si stěžuje na „váhavost“ Evropské unie

Berlín by podle agentury DPA uvítal pružnou reakci Evropské unie, jednotnou azylovou politiku evropského bloku, přerozdělení běženců či sjednocení standardů péče o uprchlíky, tvrdí také, že reakce unijních úřadů je pomalá. Evropská komise ale nařčení z nečinnosti odmítá.

V Německu máme přiměřené humanitární standardy pro ubytování, lékařskou péči, kapesné a další. Mnoho unijních zemí má omezené standardy. Důstojné ubytování musí být k dispozici ve všech unijních státech, ne jen v Německu.
Gerd Müller
německý ministr pro hospodářskou spolupráci a rozvoj

Do Německa podle vládní prognózy dorazí letos až 800 tisíc běženců, což je čtyřnásobek proti roku 2014. Příliv běženců vyvolává i napětí v německé společnosti. Přibývá případů, kdy se ubytovny pro uprchlíky staly terčem žhářského útoku, ojedinělé nejsou také demonstrace proti přijímání běženců.