Smír mezi Británií a Íránem: Navzájem si otevřely ambasády

Britové po čtyřech letech znovu otevřeli svou ambasádu v Teheránu. Stejně tak Írán v Londýně, potvrdil britský ministr zahraničí Philip Hammond. Británie velvyslanectví v Teheránu uzavřela poté, co na budovu v listopadu 2011 zaútočily stovky íránských demonstrantů. Protestující tehdy rozřezali portréty britských panovníků, zapálili automobil a kradli elektroniku.

„Naše vztahy se od roku 2011 zlepšily,“ řekl Hammond, který je teprve druhým britským ministrem zahraničí na návštěvě Íránu od tamní islámské revoluce z roku 1979. Naposledy Írán navštívil v roce 2003 tehdejší šéf britské diplomacie Jack Straw.

Hammond, který do Teheránu přicestoval v neděli dopoledne, na zahradě velvyslanectví vztyčil vlajku a prohlásil ambasádu za oficiálně otevřenou. Několik hodin poté
zprovoznil své zastoupení v Londýně i Írán.

Na půdě britské ambasády v Teheránu byla vztyčena britská vlajka
Zdroj: Reuters

V čele íránské i britské ambasády nebude prozatím velvyslanec, ale chargé d'affaires. V takovém případě není vyžadován souhlas hostitelské země s diplomatem, jeho jmenování je pouze oznámeno tamnímu ministerstvu zahraničí. Hammond nicméně podle BBC uvedl, že v nadcházejících měsících očekává vzájemnou dohodu o povýšení diplomatického statusu ambasád.

Vztahy Íránu se západními mocnostmi se výrazně zlepšily díky červencové dohodě o íránském jaderném programu. Návštěvy v Teheránu, zaměřené na ukončení dlouholeté ekonomické izolace Íránu, už vykonali například ministři zahraničí Francie a Německa.

„Smrt Anglii“ volali demonstranti

Demonstranti před čtyřmi roky vtrhli do budov britských úřadů v reakci na sérii nových hospodářských a finančních sankcí proti Íránu kvůli jeho jadernému programu, které přijala právě Velká Británie, Spojené státy a Kanada.

Protestující tehdy provolávali „smrt Anglii“, požadovali uzavření ambasády a vyhoštění velvyslance. Jeden z protestujících vynesl z budovy portrét královny Alžběty II. Demonstranti strhli a zapálili britskou vlajku, na její místo pak vyvěsili íránskou.

Protesty v Teheránu v listopadu 2011
Zdroj: ČTK/AP/Vahid Salemi

Policie tomu zpočátku podle televizních záběrů pasivně přihlížela. Británie v odpověď na tento útok uzavřela svou ambasádu v Teheránu a stáhla odtud veškerý personál. Diplomatickou cestou dala najevo své rozhořčení řada dalších evropských států, které povolaly své velvyslance z Teheránu do vlasti ke konzultacím. Londýn navíc nařídil uzavření íránské ambasády a vyhostil íránské diplomaty ze země.

Tehdejší britský ministr zahraničí William Hague prohlásil, že útok na britskou ambasádu v Teheránu byl „jasně předem naplánován“ vysokými íránskými představiteli.

Vydáno pod