Smuteční průvod v kmotrovském stylu vyvolal u Římanů poprask

Rozhořčení a kritiku vyvolal v Itálii monstrózní pohřeb v Římě, při kterém se pozůstalí loučili s údajným zločineckým bossem Vittoriem Casamonikou v záplavě květů vyhazovaných z vrtulníku a za zvuků ústřední melodie mafiánského filmu Kmotr. Místního policejního prefekta si kvůli hollywoodské podívané povolal na koberec římský starosta Ignazio Marino, italský úřad pro civilní letectví pak odebral pilotovi vrtulníku licenci.

Pozlacený vůz tažený třemi páry černých koní sledovaly ve čtvrtek stovky plačících lidí před kostelem San Giovanni Bosco na římském předměstí. Casamonica byl podle zasvěcenců šéfem mocného klanu, který byl aktivní v jihozápadní části italské metropole.

Před vchodem do kostela byly k vidění plakáty s nápisy "Dobyl jsi Řím, teď dobudeš nebesa" nebo "Římský král". Kněz Riancarlo Manieri, který zádušní mši sloužil, dal od okázalé podívané ruce pryč. Za dění mimo kostel prý nenese odpovědnost a obřad uvnitř byl normální.

Pilot vrtulníku, který nad průvodem přelétával, přišel o povolení létat. Úřad pro civilní letectví dnes oznámil, že mu odejmul licenci, protože jednomotorové vrtulníky nesmějí létat nad hlavním městem. Stroj prý navíc nedodržel výškový limit, který činí alespoň 330 metrů, a pilot porušil předpis, když dovolil shazovat z vrtulníku květiny.

Obrázky Casamonikova pohřbu vysílaly večer všechny italské televizní stanice. Pobouření byli také představitelé italské justice. Pohřeb se konal jen den poté, co italský soud stanovil na 5. listopadu datum procesu s téměř 60 lidmi obviněnými v procesu proti mafii. Do kauzy jsou prý zapleteni lidé z italské politické scény, kteří mafiánským skupinám za protislužbu „přihrávali“ lukrativní státní zakázky.

Starosta Marino římskému policejnímu prefektovi vzkázal, že je „nepřijatelné, aby byl pohřeb zneužit k šíření mafiánských poselství,“ informovala agentura ANSA.

Pohřeb ve stylu Kmotra
Zdroj: ČTK/AP