Na izraelské území dopadly rakety ze Sýrie – poprvé od roku 1973

Několik raket bylo ve čtvrtek vypáleno ze Sýrie na izraelské území, vůbec poprvé od války z roku 1973. Na útok, který si nevyžádal zranění, odpověděla izraelská armáda ostřelováním syrských vojenských postů na Golanských výšinách, oznámilo izraelské velení. Podle syrské televize si odvetný útok vyžádal pět obětí - údajně neozbrojených civilistů. Izrael ale tvrdí, že šlo o radikály.

Na území Izraele explodovaly čtyři rakety, které způsobily nevelký požár, ale nikoho nezranily. Izraelské jednotky zareagovaly ostřelováním čtrnácti stanovišť syrské armády. "Letectvo izraelského nepřítele se zaměřilo na civilní automobil ve vesnici Al-Kúm a zabilo pět neozbrojených civilistů," oznámila syrská televize.

Izraelská armáda ale incident vysvětlila jinak. Podle ní bezpilotní letadlo mířilo na muže identifikované jako členové radikální buňky Islámského džihádu odpovědného za čtvrteční raketový útok na Izrael. "Víme, že nejméně čtyři z nich byli zabiti," sdělila k odvetě izraelská armáda.

Přestože nepřátelství mezi oběma státy trvá už řadu desetiletí, na hranicích byl v posledních letech relativní klid. Situace se vyhrotila na začátku tohoto roku.

Čtyřicet let byl při společné hranici na Golanských výšinách relativní klid, na který dohlížely jednotky OSN, na začátku roku ale islámští radikálové využili chaosu syrské občanské války a vytlačili většinu syrských armádních složek.
Jakub Szántó
Zpravodaj ČT

Podle mluvčího izraelské armády rakety odpálily džihádistické skupiny podporované Íránem. Tamní rozvědka podezřívá skupinu Islámský džihád, tedy radikální palestinské hnutí sídlící v Damašku. Žádná organizace se ale zatím k útoku nepřihlásila. Od vypuknutí syrského konfliktu v roce 2011 bylo izraelské území ze Sýrie ostřelováno už několikrát, raketový útok ale Tel Aviv ohlásil poprvé.

Syrská státní agentura SANA oznámila, že izraelské vrtulníky v reakci vypálily na syrské území několik raket, které ale způsobily jen nevelké hmotné škody.

Golanské výšiny jsou náhorní plošina, která svou nevelkou rozlohu nahrazuje mimořádným strategickým významem. Je odtud možné dohlédnout na značnou část území Izraele, Sýrie či Libanonu. 

Mise UNDOF byla zřízena už v roce 1974, aby po jomkipurské válce dohlížela na příměří. Na hranicích mezi Izraelem a Sýrií vzniklo ochranné pásmo, do kterého nesmí vstoupit kromě příslušníků mise OSN žádní vojáci. Organizace spojených národů rovněž stanovila maximální počty vojáků a zbraní ve vzdálenosti 25 kilometrů od hranice zóny.

Mezi Golanskými výšinami a Sýrií je v ochranném pásmu jediný přechod u Kunejtry, který využívají jak pozorovatelé OSN, tak drúzové, kteří mají právo se pohybovat na izraelské i syrské straně linie.

Vojáci OSN na Golanských výšinách
Zdroj: ČTK/AP/Tsafrir Abayov