Estonci se před nebezpečím z Východu jistí i „zahradním“ bunkrem

Estonsko bere ve svých očích reálnou hrozbu z Ruska vážně. Vedle například speciálních bojových výcviků pro veřejnost začalo pracovat i na podzemních krytech. Jde přitom tak daleko, že nabízí speciální modely, které si – s malou dopomocí – mohou lidé zabudovat na svém pozemku.

Obsadit Pobaltí by prý Rusku trvalo pouhé dva dny. Předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel se nechal slyšet, že Aliance by za tak krátkou dobu nestačila reagovat. Estonsko se proto nechce spoléhat jen na pomoc ze Západu a samo se připravuje. Okamžitá ochrana před náhlým útokem zde může vzniknout třeba i za devadesát minut.

Speciální bunkr si lidé mohou postavit na zahradě a potřebují k tomu jen menší bagr, který do země vyhloubí třímetrovou jámu a do ní bunkr zasadí. Vnitřek nabízí prostor pro dvanáct lůžek, osob ale může pojmout ještě více. Díky připojení ke generátoru je k dispozici elektřina. Zásoby v lednici vydrží i několik týdnů.

Interiér krytu nabízí lůžka až pro 12 lidí
Zdroj: ČT24

Odolnost bunkru už prověřili vojáci pod ostrou palbou. Asi čtyři metry od bunkru vybuchla letecká střela a stěnu nijak nepoškodila. „Uvnitř jsou měřicí přístroje pro úrovně tlaku, vibrací nebo zvuku, které můžou být pro lidi nebezpečné,“ popisuje vývojář Peeter Kirtsi.

Podle estonského výrobce je o mobilní bunkr už teď velký zájem. V základním provedení vyjde v přepočtu asi na půl milionu korun. První objednávky má jak z pobaltských zemí, tak i z neklidných regionů Blízkého východu.

Firma nabízí Estoncům obytné podzemní kryty (zdroj: ČT24)