Aktivisté arabského jara převzali Sacharovovu cenu

Brusel - Předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek dnes slavnostně udělil Sacharovovu cenu pětici aktivistů takzvaného arabského jara. Ocenění každoročně získávají osobnosti, které bojují za lidská práva. Letos europoslanci vybrali představitele opozice z Tuniska, Libye, Egypta a Sýrie. Do Štrasburku ale osobně přijeli jen dva laureáti. Tunisan Muhammad Buazízí dostal cenu in memoriam a dva ocenění Syřané nemohli ze země vycestovat.

„Tato cena má obrovskou morální hodnotu a Libyjci si jí oprávněně nesmírně váží. Přes čtyřicet let jsme žili v jakémsi vězení a jsme vděční za podporu,“ řekl Libyjec Ahmad Zubajr Sanúsí, který strávil za Kaddáfího režimu 31 let ve vězení. Sanúsí je prasynovcem krále Idríse I., který byl sesazen během vojenského převratu v roce 1969.

Tehdy se dostal k moci Kaddáfí, který spojence monarchy internoval. Ve vězení skončil i Sanúsí. „Během 31 let, včetně devíti let na samotce, jsem zažil násilí a mučení, ale neztrácel jsem naději na to, že budeme jednou zase žít důstojně,“ řekl dnes oceněný.  

Sacharovova cena putuje do rukou arabských aktivistů (zdroj: ČT24)

Předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek:

„Sacharovova cena je symbolem Evropského parlamentu v našem boji za lidská práva po celém světě. Musíme chránit všechny ty, kteří riskují svůj život v boji za svobodu.“

Cenu letos získaly také dvě ženy - Egypťanka Asma Mahfúzová a syrská aktivistka Razan Zajtuníová. Mahfúzovou poslanci ocenili jako představitelku protivládního hnutí soustředěného kolem káhirského náměstí Tahrír. Advokátka Zajtuníová zase patří k opozičnímu hnutí, které bojuje proti vládě Bašára Asada a nyní musí žít v ilegalitě. 

Karikaturista Farzat se ukrývá

Skrývat se musí i syrský karikaturista Alí Farzat, jehož satirické kresby v posledních letech rozzuřily řadu arabských vůdců. Oceněn byl za svou odvahu, s níž dál publikuje nelichotivé karikatury včetně karikatur Asada. Letos v létě byl napaden maskovanými ozbrojenci, kteří mu zlomili obě ruce, přesto tvoří dál. Poslancům dnes prostřednictvím videonahrávky řekl, že se tak rozhodl proto, že „svoboda je vzácná“. 

Posledním držitelem ceny se in memoriam stal mladý Tunisan Muhammad Buazízí, jehož lednová smrt stála na počátku celé vlny demonstrací v arabském světě.