Devatenáct mrtvých a 120 zraněných po pumovém útoku v Bangkoku

Nejméně 19 mrtvých a kolem 120 zraněných si vyžádal mohutný výbuch, který otřásl centrem Bangkoku. K odpovědnosti za atentát se zatím nikdo nepřihlásil, pumové útoky v thajské metropoli jsou ale velmi neobvyklým jevem. Mezi oběťmi jsou i cizinci, české velvyslanectví ale nemá informace, že by mezi nimi byli čeští občané.

Tříkilogramová nálož byla umístěna v hinduistickém chrámu Erawan v trubce obalené šatstvem. Policie tak vyvrátila dřívější informace, že bomba byla upevněna před svatyní na zaparkovaném motocyklu. Nepotvrdily se ani zprávy o tom, že byla nalezena a zneškodněna ještě další nálož. Policie rovněž popřela zprávy médií, že obětí bylo 27. Potvrdila smrt dvou Číňanů a jednoho Filipínce, většinu obětí ale tvoří Thajci. Mezi zraněnými je mnoho turistů z Číny a Tchaj-wanu. Podle záchranářů nemusí být počet mrtvých a zraněných konečný.

Výbuch po sobě zanechal dva metry hluboký kráter, kolem nějž se podle svědků povalovaly kusy těl. Atentát zastavil život v centru města ve večerní dopravní špičce. Na místě zasahovali záchranáři a sanitní vozy. Policisté se marně snažili zabránit chaosu, bezprostředně po explozi vyklidili okolní obchodní střediska.

K atentátu došlo před sedmou hodinou večer místního času nedaleko svatyně Erawan na rušné křižovatce Radžprasong v centru města, kde se v posledních letech odehrávaly masové protivládní demonstrace. Vedle svatyně je pětihvězdičkový hotel, několik nákupních center a kanceláře. „Cílem lidí, kteří to spáchali, byli především cizinci. Útočníci chtěli poškodit turistický ruch a ekonomiku země,“ prohlásil thajský ministr obrany Pravit Vongsuvan, podle něhož jde nejspíš o teroristický čin. „Stále nevíme, kdo to udělal a proč. Nevíme ani, zda byl útok motivován politicky,“ řekl novinářům. Premiér Prajutch Čan-Oča svolal krizový štáb.

Ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi oběťmi byli Češi

Zástupci českého velvyslanectví v Bangkoku nemají informace o tom, že by mezi postiženými byli Češi. „Neví se, jestli tam nebyli nějací Češi, byť ten předpoklad je relativně pozitivní kvůli tomu, že není hlavní sezona, která vždycky bývá mezi listopadem a únorem,“ řekla ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Pokud jde o případné doporučení pro cesty Čechů do Thajska, bude podle ní záležet na charakteru útoku, který teď ještě není zcela zřejmý. Věc se podle ní bude řešit v úterý ráno na operativní poradě na ministerstvu. 

Dva bloky od místa výbuchu je česká státní reprezentace v Muay Thai, která je v Thajsku na světovém šampionátu. Celý tým je v pořádku.

K útokům v Bangkoku dochází jen velmi zřídka

Svatyně Erawan je vyhledávaným cílem zejména návštěvníků z východní Asie. Je zasvěcena hinduistickému bohovi Brahmovi, navštěvují ji ale i tisíce buddhistů. Postavena byla v roce 1956 a jejími hlavními atrakcemi je zlatá socha Brahmy se čtyřmi tvářemi nebo tradiční představení thajských tanečnic.

Muslimští extremisté, s nimiž thajská armáda bojuje na jihu země, v Bangkoku útočí jen velmi zřídka. Exploze trhavin uložených na motorových vozidlech jsou v Bangkoku prakticky neznámé.

V Thajsku byl po loňském květnovém vojenském převratu relativní klid. Určité napětí podle médií vyvolalo oznámení vojenské vlády, že možná uspořádá všeobecné volby až v roce 2017 a provede změny v ústavě, které umožní vládnutí podle mimořádných dekretů.

Jih Thajska už víc než deset let sužuje separatisticky motivované násilí. Naposledy před týdnem si tam pumový útok vyžádal šest mrtvých a jedenáct zraněných. Od roku 2004, kdy muslimští separatisté na jihu Thajska zahájili sérii útoků, zemřelo při podobných násilnostech více než pět tisíc lidí.

Jak v rozhovoru pro ČT uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež, v letoviscích na thajských ostrovech je situace pro policii a pořádkové síly mnohem přehlednější a sami Thajci velmi dbají na to, aby byl v letoviscích klid. Lidem, kteří do Thajska necestují přes cestovní kancelář, Papež doporučuje, aby se zaregistrovali na ministerstvu zahraničí do systému Drozd. Navzdory pumovému útoku zůstává Thajsko podle Papeže pro turisty bezpečnou zemí, přesto je vhodné sledovat aktuální doporučení MZV.