Nad Novou Guineou se zřítilo indonéské letadlo s 54 lidmi

Indonéští záchranáři našli trosky letounu, který se v neděli zřítil u města Oksibilu na ostrově Nová Guinea. Oznámila to agentura Reuters. Na palubě bylo 54 lidí, o jejich osudu zatím není známo. V místě nálezu trosek je špatné počasí a panuje už noc. Šlo o typ letadla ATR 42,  což je dvoumotorový turbovrtulový letoun určený pro kratší regionální tratě. Letadlo patří společnosti Trigana.

Kontakt s pozemními radary byl podle serveru The Straits Times přerušen odpoledne místního času. Letadlo asi půl hodinu předtím vzlétlo z Jayapury u hranice s Papuou-Novou Guineou a mířilo do Oksibilu v indonéské provincii Papua na ostrově Nová Guinea. Let měl trvat jenom 45 minut.

Už před nálezem trosek uvedl zástupce společnosti, že obyvatelé jedné vesnice v horách v blízkosti Oksibilu viděli letadlo spadnout. Záchranáři sice původně oznámili, že vzhledem ke špatnému počasí a nastávající noci obnoví pátrací akce v pondělí ráno místního času (kolem dnešní půlnoci SELČ). Později ale bylo oznámeno, že trosky havarovaného letadla se našly.

Události: Nad Novou Guineou se zřítilo letadlo (zdroj: ČT24)

Zprávu o nálezu trosek potvrdil mluvčí indonéského ministerstva dopravy s tím, že na místo havárie dorazili vesničané. Informace o osudu cestujících zatím k dispozici nejsou. Místní média připomínají, že letadlo bylo nad nepřístupnou džunglí v horách a některé stroje, které tam havarovaly v minulosti, se nikdy nenašly.

Společnost Trigana je na černém seznamu Evropské agentury pro leteckou bezpečnost – od svého založení v roce 1991 měla už asi 14 vážných nehod a přišla o deset letadel , takže s tou bych asi nelétal.
Martin Velek
letecký publicista

Indonésie nemá nejlepší pověst v bezpečnosti létání. K poslednímu většímu neštěstí došlo loni v prosinci, kdy se do Jávského moře za bouřky zřítilo letadlo společnosti AirAsia na lince se Surabayi do Singapuru a všech 162 lidí na palubě zahynulo.